De Zuid-Koreaanse serie Squid Game werd in één klap een wereldwijd succes. Seizoen één kwam in 2021 en verpletterde alle records. Ook deel twee – dat in december 2024 uitkwam – werd verslonden door de kijkers.
Trigger warning: seksueel geweld
De Zuid-Koreaanse serie Squid Game werd in één klap een wereldwijd succes. Seizoen één kwam in 2021 en verpletterde alle records. Ook deel twee – dat in december 2024 uitkwam – werd verslonden door de kijkers.
Trigger warning: seksueel geweld
Op TikTok is de serie wederom een hit; van het kindernummer 둥글게 둥글게 (Letterlijke vertaling ‘Rond en rond’) tot aan het verhaal dat Squid Game gebaseerd zou zijn op waargebeurde gebeurtenissen. Hoe zit het nou precies?
Het verhaal dat rondgaat op internet is dat Squid Game gebaseerd zou zijn op een Zuid-Koreaans concentratiekamp uit 1980, dat ‘Brother’s Home’ (Hyunje Bokjiwon in het Koreaans) werd genoemd. In dit jaar viel er een reeks kidnappings plaats, waarbij kinderen werden meegenomen. Choi Seung-woo, inmiddels 53 jaar, was er daar één van – hij werd meegenomen op zijn 14e op weg van school naar huis.
‘Een politieagent hield me aan en begon mijn tas te doorzoeken. Er zat een half brood in, dat was overgebleven van de lunch. Hij zei dat ik het brood had gestolen. Hij martelde me, verbrandde mijn genitaliën, zei dat hij me niet zou laten gaan tenzij ik de diefstal zou bekennen. Ik wilde gewoon naar huis, en loog daarom dat ik het had gestolen en smeekte hem me te laten gaan.’
Deelnemers 'Squid Game The Challenge' dreigen met rechtszaak: 'Hadden niet verwacht te lijden'Lees ookDe plek waar Choi Seung-woo en andere slachtoffers naartoe werden genomen was ‘Brother’s Home’. Kinderen, maar ook volwassenen (voornamelijk daklozen) werden opgepakt door de politie en hierheen gebracht.
De gevangenen moesten een blauw trainingspark aan met strepen, en ze werden in een grote ruimte gehouden waar rijen stapelbedden stonden – er was plek voor 80 tot 100 man. De vergelijking met Squid Game is daarom makkelijk gemaakt; de deelnemers moeten ook allemaal hetzelfde trainingspak aan, en ze slapen in één grote ruimte.
Dat is waar de gelijkenissen stoppen; de daadwerkelijke gevangenen van Brother’s Home werden kaalgeschoren en kregen een identificatienummer. Ook mochten ze niet douchen: ‘Mijn lichaam zat bedolven onder de luizen’, aldus Han Jong-sun, die ook werd opgesloten in Brother’s Home. De gevangenen werden gedwongen om fysieke arbeid te verrichten, waarbij hen doelen werden gesteld – als ze die niet haalden, werden ze lichamelijk gestraft. Ook werden ze nagenoeg dagelijks seksueel misbruikt: ‘Verkrachting gebeurde bijna iedere nacht in de hoeken van de slaapzaal. Het gebeurde mij drie nachten achter elkaar, tot ik werd overgebracht naar een andere slaapzaal’, vertelde Choi Seung-woo aan BBC Korea.
Slachtoffers van Brother’s Home zijn nog altijd aan het strijden voor gerechtigheid. Veel van hen wonen inmiddels in Australië, omdat ze het niet accepteren dat de Koreaanse overheid geen verantwoordelijkheid neemt voor dit concentratiekamp. In de 12 jaar dat Brother’s Home werd gebruikt, zijn er ongeveer 550 mensen overleden volgens onderzoek van BBC Korea.
Brother’s Home was in eerste instantie bedoeld als een daklozenopvang, maar was verre van dat. Destijds was Chun Doo-Hwan leider van Zuid-Korea, een dictator die bekend stond om zijn corruptheid. Park In-keun leidde Brother’s Home en werd opgepakt na het oprollen van het concentratiekamp, maar de burgemeester van Busan (de stad waar Brother’s Home was) pleitte voor zijn vrijlating.
Dus is Squid Game waargebeurd? Nee – maar het echte verhaal is minstens net zo angstaanjagend. Er gaan ook foto’s rond van de binnenkant van Brother’s Home, die heel erg op de bekende trappen van de serie zouden lijken. Dit klopt niet; deze beelden zijn met AI gemaakt door kunstenaar Efe Levent in 2024.
Daar is-ie dan, de bloedstollende teaser van 'Squid Game' seizoen 2Lees ook