Schaatsster Irene Schouten draagt zondag tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing de Nederlandse vlag. Dat maakte Carl Verheijen, chef de mission van TeamNL, bekend na de laatste dag van het olympische schaatstoernooi in de National Speed Skating Oval.
Schaatskoningin Irene Schouten draagt vlag bij sluitingsceremonie Olympische Spelen
De keuze voor Schouten is niet verrassend. De 29-jarige Noord-Hollandse pakte drie gouden medailles, op de 3.000 meter, de 5.000 meter en op de massastart.
Irene Schouten
Daarmee treedt Schouten in de voetsporen van onder anderen schaatsster Yvonne van Gennip, die bij de Spelen van 1988 in Calgary ook drie keer goud veroverde.
Verheijen twijfelde tot zaterdag tussen Schouten, shorttrackster Suzanne Schulting en schaatsster Ireen Wüst, die vier jaar geleden bij de Winterspelen van Pyeongchang al de vlag droeg tijdens de sluitingsceremonie. Wüst behaalde in Beijing haar zesde olympische titel. Schulting won in China twee keer goud, één keer zilver en één keer brons.
Koninginnen van Spelen
“Wüst besloot al eerder naar huis te gaan, dat maakte het al iets makkelijker”, aldus Verheijen. “Toen hielden we twee ‘Koninginnen van de Spelen’ over.”
Het derde goud van Schouten gaf vandaag de doorslag. “Het is ongekend dat zij, met zoveel druk, zo goed heeft gepresteerd. Haar eerste goud won ze kort na het begin van de Spelen en haar laatste goud helemaal aan het einde. Het is knap dat je de gehele Spelen goed en scherp bent.”
Sven Kramer
NOC*NSF had ook voor Sven Kramer kunnen kiezen. De Fries nam na zijn vijfde Olympische Spelen in Beijing afscheid van de schaatssport en had ook graag de vlag willen dragen, zei hij. “Ik denk dat het een eer is. Is het niet zo, dan is het ook goed”, aldus Kramer, nog voordat Verheijen bekendmaakte dat de keuze op Schouten viel.
Kramer sluit zijn imposante schaatscarrière af met vier gouden, twee zilveren en drie bronzen medailles op de Olympische Spelen, maar behaalde in Beijing geen eremetaal.
Chantals dochter is eerste Nederlandse kunstrijdster op Olympische Spelen sinds 1976: 'Zo trots'Lees ook