De toename van coronapatiënten zorgt voor problemen bij de spoedeisende hulp. In grote steden zijn er een aantal tijdelijk dichtgegaan, omdat alle beschikbare bedden vol waren.
Spoedeisende hulp in problemen door toename coronapatiënten
Het betreft een sluiting van meerdere uren, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in een coronabriefing in de Tweede Kamer.
Uitwijken
Tot nu toe is het zowel in Amsterdam, Rotterdam als Den Haag voorgekomen dat een spoedeisende hulp tijdelijk dicht moest. In die gevallen moet een ambulance uitwijken naar andere ziekenhuizen. “Als een ambulance zijn patiënt niet kwijt kan, dan heb je geen keus”, vertelt Kuipers. “Dat leidt tot meer werk voor ambulances, meer werk voor de resterende spoedeisende diensten (SEH’s) en patiënten die naar andere plekken moeten.”
In sommige steden waren meerdere SEH’s gelijktijdig dicht. Volgens de vereniging van SEH-artsen is het sluiten van spoedeisende hulp een ongewenste noodmaatregel. Maar de vereniging zegt ook dat patiënten in de gang laten staan gevaarlijker is dan ambulances en huisartsen vragen een andere locatie te zoeken.
Overplaatsen
Marjol Horselenberg, hoofd Spoedeisende Hulp in het Amsterdam UMC, vertelde vrijdag aan LINDA. dat patiënten al overgeplaatst moesten worden: “Vanuit ons ziekenhuis plaatsen we al patiënten over naar andere regio’s, omdat onze COVID-bedden vol liggen. Zowel op de Spoedeisende Hulp als de verpleegafdeling.”
Kuipers geeft aan dat er gekeken wordt naar het matchen met regio’s die minder druk bezet zijn. Ook wordt, net als in de eerste golf, de hulp ingeroepen van zelfstandige klinieken. Deze klinieken nemen reguliere behandelingen over of personeel wordt gevraagd ziekenhuizen bij te staan.
Grote zorgen
Het aantal besmettingen onder zorgpersoneel baart Kuipers grote zorgen. Hij geeft zijn eigen ziekenhuis, het Erasmus Medisch Centrum, als voorbeeld. Daar worden elke dag dertig tot vijftig personeelsleden positief getest op corona. Verdere toename van het ziekteverzuim heeft het inperken van de reguliere zorg tot gevolg.
“Als de toename onder verpleegkundigen 10 procent is, dan moet je ook 10 procent van je bedden inleveren”, gaf hij als antwoord op vragen van de Tweede Kamer. Volgens Kuipers zijn er met de huidige beschermingsmiddelen weinig aanwijzingen dat personeelsleden elkaar onderling besmetten of dat een patiënt een medewerker besmet. “De meesten worden net als andere mensen besmet in de maatschappij.”
Eerste golf
Ook geeft Kuipers aan dat de gevolgen van de eerste golf nog merkbaar zijn. Karina Raaijmakers van de Nederlandse Zorgautoriteit vertelde in haar briefing dat mensen toen massaal een bezoek aan de huisarts uitstelden. Daardoor is er een ‘stuwmeer aan verwijzingen’ ontstaan dat nog niet is weggewerkt.
“Er heeft nauwelijks inhaalzorg plaatsgevonden. Er zijn nog steeds mensen die op zorg wachten”, aldus Raaijmakers. Ze noemt de situatie zorgelijk, omdat de reguliere zorg weer afneemt. Om die reden moeten mensen zoveel mogelijk naar de huisarts gaan en daarop moet worden ingezet, benadrukte ze.
Lees ook
Federatie medisch specialisten vergelijkt pandemie met watersnoodramp