Zwangere vrouwen grijpen vaak naar social media, fora en blogs voor informatie over medicijngebruik. Maar vier op de tien berichten klopt niet.
Veertig procent van berichten over medicijngebruik en zwangerschap op social media klopt niet
Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, schrijft de Volkskrant.
Internet kennis
De onderzoekers bekeken ruim 1200 berichten op Nederlandse fora, blogs en social media over medicijngebruik onder zwangere vrouwen. Ze vergeleken de gegeven informatie met de richtlijnen van het TIS, het kenniscentrum voor de mogelijke effecten van medicijnen op de zwangerschap, het ongeboren kind en de borstvoeding. Veertig procent kwam niet overeen.
Strikte noodzaak
Bij maagzuurremmers, pijnstillers en antibiotica zijn de richtlijnen genuanceerder dan veilig en onveilig. Bij dit soort medicijnen klopte de informatie zelfs maar in 24 procent van de gevallen. Antidepressiva wordt alleen bij strikte noodzaak voorgeschreven, zegt hoofdonderzoeker Marleen van Gelder. “Zonder garantie dat het risicoloos is, maar we weten ook dat een onbehandelde depressie nog meer risico’s kan hebben.” Maar zeven procent van de berichten over medicijnen met een strikte indicatie klopt.
Lees ook
Zwanger van een drieling zonder het te weten, kan dat?
Risico’s overschatten
Zorgverleners moeten begrijpen dat veel zwangere vrouwen voor informatie op het internet vertrouwen en er eerder door worden beïnvloed dan anderen, zegt Van Gelder. Ook zijn zij geneigd de risico’s te overschatten. “Ik zie in de praktijk dat vrouwen door onjuiste informatie medicijnen nemen die ze beter niet kunnen nemen en andersom”, zegt Kitty Bloemenkamp, hoogleraar verloskunde aan de Universiteit Utrecht tegen de krant.
Miskraam
In het onderzoek zegt een vrouw: ‘Ik heb een miskraam gekregen omdat ik Keppra gebruikte tijdens mijn zwangerschap.’ Keppra is een middel tegen epilepsie. Maar dat is erg onwaarschijnlijk, legt de hoogleraar uit. “Wel weten we dat het slecht is als een vrouw veel aanvallen heeft tijdens de zwangerschap. Er zijn andere, veiligere middelen, maar die werken niet bij iedereen.”