Sneltesten werken niet goed genoeg bij kinderen. Uit de testen blijken te weinig besmettingen om aan de eisen van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te voldoen.
Dat schrijft de Volkskrant.
Sneltesten
Volgens onder andere de richtlijnen van het WHO zouden de sneltesten minstens vier op de vijf besmettingen moeten kunnen aantonen. Maar de testen missen in de praktijk een hoop besmettingen. Dat blijkt uit de samenvatting van zeventien onderzoeken die zijn gepubliceerd in het vakblad BMJ Evidence-Based Medicine.
Het onderzoek werd uitgevoerd omdat de testen vaak worden ingezet op scholen. Gemiddeld tonen de testen slechts in 64 procent van de besmettingen een positieve uitslag aan. Als kinderen geen symptomen hebben, is slechts de helft van de testen positief.
In het onderzoek zijn acht testen van zes verschillende fabrikanten meegenomen. Roche, de test die wordt gebruikt op scholen, is daar ook bij inbegrepen. Daaruit bleek dat er weinig verschil zit tussen de werking van de verschillende testen.
Geen alternatief
Volgens de krant werpen experts nu de vraag op of de lage score ook daadwerkelijk een probleem is. Hoogleraar klinische epidemiologie Carl Moons van UMC Utrecht ziet geen reden om te stoppen met de testen. Volgens hem was het al eerder bekend dat de testen niet zo goed werken als de fabrikanten beweren. Maar omdat er geen alternatief is, moeten scholen en gezinnen momenteel roeien met de riemen die wel beschikbaar zijn.
Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning voegt daaraan toe dat de cijfers over álle besmettingen gaan. De testen zijn vooral handig om kinderen eruit te pikken die zelf besmettelijk zijn. Sneltesten scoren op dat vlak zeker een voldoende. “Of testen minder zinvol zijn om in scholen besmettelijke kinderen te weren, is niet te concluderen uit deze studie.”
Thuistest
Een kanttekening is wel dat alleen onderzoek is gedaan naar testen die zijn afgenomen door professionals. Als kinderen of hun ouders de test zelf afnemen, steken ze misschien het stokje minder diep in hun neus, wat invloed kan hebben op de uitslag. Daarnaast is het nu nog niet duidelijk hoe de sneltesten precies reageren op omikron. Volgens Moons wordt dat momenteel onderzocht.
De betrouwbaarheid van een positieve test is overigens wel uitstekend. De nauwkeurigheid van de test als deze twee streepjes laat zien, ligt bij alle onderzochte testen tegen de 100 procent.