Dinsdag werd de afdeling spoedeisende hulp van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam om financiële redenen gesloten. Hoe is dat voor de patiënten die er nog verbleven?
Alida (89) was patiënt in het MC Slotervaart: 'Ik weet totaal niet waar ik aan toe ben'
Het ziekenhuis moet voor vanmiddag helemaal leeg zijn.
Overplaatsing
Patiënten moeten voor vanmiddag 15.00 uur zijn overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Gisteren lagen er nog vijftig patiënten. Die worden voornamelijk met ambulances naar andere ziekenhuizen vervoerd. De poliklinieken blijven nog open, omdat er nog veel afspraken zijn gepland. Ondanks dat de salarissen van deze maand niet zijn uitbetaald, zijn medewerkers gevraagd te blijven werken.
Bankroet verklaard
Het Amsterdamse ziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen, in handen van zorgondernemer Loek Winter, werden deze week bankroet verklaard. De ziekenhuizen kwamen in financiële problemen nadat financiers het vertrouwen hadden opgezegd.
Patiënten MC Slotervaart
Schrikken geblazen voor alle patiënten, want ineens moeten ze naar een andere verblijfplaats. Zo ook de 89-jarige Alida Burnink. “Ik krijg er stress van, ik weet helemaal niet waar ik aan toe ben”, vertelt ze aan Het Parool. “Het personeel is maar met elkaar aan het discussiëren. Het is echt heel spannend.”
Onzekerheid
Ook de 49-jarige Monique Smit-Janse werd afgebeld voor onderzoeken. “Vorige week overwoog de huisarts me nog naar eerste hulp te sturen vanwege een mogelijke longembolie. Nu denk ik: had ik dat maar gedaan”, zegt ze tegen het AD. Een andere patiënt liet aan NH Nieuws weten onzeker te zijn. “De onzekerheid vind ik slopend, want ik zit in een proces van kanker en kan dit er eigenlijk niet bij hebben.”
‘Tweede thuis’
Lisa Kouwenberg was ook patiënt van het ziekenhuis. Vijf jaar geleden wist ze dat ze de ziekte van Crohn heeft en vanaf dat moment werd ze behandeld in het Slotervaartziekenhuis. “Ik noem het MC Slotervaart altijd mijn tweede huis. Dat klinkt heel stom, maar zo is het wel eigenlijk. Als patiënt denk ik nu: waar ben ik aan toe? Je moet opnieuw beginnen”, vertelt ze aan AT5.
‘Hoe kun je dit haar aandoen?’
Ook sprak AT5 de dochter van een 94-jarige vrouw die blaaskanker heeft. “Ze moet morgen weg. Hoe kun je dit iemand van 94 jaar nog aan doen? De operatie gaat niet door, ze moet naar haar eigen huis. Ze hebben de thuiszorg gebeld en het is afwachten wat daar gebeurt.”
Reactie Zilveren Kruis
Volgens zorgverzekeraar Zilveren Kruis zouden er geen problemen ontstaan na het faillissement. Dat zei een woordvoerder eerder deze week in Nieuwsuur. “We hebben een inventarisatie gemaakt van de verschillende zorgsoorten en waar deze terecht kunnen. Ons beeld is dat, als het nodig blijkt te zijn, de zorg goed kan worden opgevangen.” Zilveren Kruis laat weten dat mensen die zich zorgen maken, online of telefonisch terecht kunnen bij de zorgverzekeraar.
Lees ook
Slotervaartziekenhuis Amsterdam moet vóór vrijdagmiddag leeg zijn