Eén op de vijf Nederlanders van twaalf jaar en ouder heeft problemen met slapen. Dat heeft invloed op de verkeersveiligheid en gezondheid, meldt het RIVM.
Daarom moeten we vaker een dutje op het werk of langs de weg doen.
Verkeersveiligheid
Door te weinig slaap wordt de reactietijd langer en schat men gevaar minder goed in. Je kan het vergelijken met rijden onder invloed. Iemand die 18 uur niet geslapen heeft, handelt als iemand met 0,5 promille alcohol. Bij 24 uur staat dat gelijk aan 1 promille.
Eén op de vijf ernstige ongelukken wordt dan ook veroorzaakt door slaperigheid achter het stuur. Dat is bijna evenveel als het aantal ongevallen door alcoholgebruik.
Te weinig slaap is ook van invloed op je gezondheid. Slaap je korter dan zes uur? Dan heb je 45 procent meer kans op obesitas dan iemand die zeven tot negen uur per nacht slaapt. Tegelijkertijd veroorzaakt dat ook weer slaapproblemen. Mensen met obesitas hebben namelijk een verhoogd risico op slaap verstoorde ademhaling (SDB).
Slaap heeft ook invloed op de mentale gezondheid. Wanneer iemand een goede slaapkwaliteit heeft, is de kans op depressie, angst en concentratiestoornis lager dan wanneer iemand een slechte slaapkwaliteit heeft.
Belang van dutjes
Een dutje van 20 minuten kan de rijvaardigheid, werkprestaties en alertheid verbeteren. Een middagdutje op het werk of een dutje langs de weg zouden we daarom vaker moeten doen.