Ongeveer tien procent van de Nederlanders heeft last van slapeloosheid. Volgens hoogleraar Eus van Someren wordt die stoornis ‘schandalig onderschat’.
Van Someren vertelt over de problemen die de stoornis oplevert in het AD.
Slapeloosheid groot probleem
Bij slapeloosheid gaat het niet om mensen die ‘af en toe slecht slapen’, maar mensen die chronisch nachtenlang wakker liggen. Volgens Van Someren wordt een slechte slaper al snel gezien als een ‘klager’ of een ‘neuroot’. Maar dat is een enorme misvatting.
Slapeloosheid is een onzichtbaar probleem, ook in de politiek. Zo wordt een van de best werkende therapieën voor slapeloosheid niet vergoed in het basispakket. En dat levert problemen op: “Wij weten dat sommige slapelozen een groot risico lopen op een depressie. Onder deze mensen zijn nogal wat lastige slapers. Hun ziektelast zou minder zijn met een verbeterde nachtrust”, vertelt Van Someren.
Wil je weten hoe Eus van Someren slapeloosheid wil aanpakken? Je leest het hier via Blendle (€).
Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).