De een knuffelt zijn eigen been, de ander ligt liever op zijn rug. We snurken, voelen, draaien of liggen ijzig stil. Ieders slaappositie verschilt, maar wat vertelt dit eigenlijk over ons?
Wat vertelt je slaappositie over jezelf? Deze slaapexpert legt het uit
Aline Kruit (55) legt het ons uit. Ze geeft Acceptance Commitment Therapie (ACT) om mensen beter te laten slapen.
Je karakter
Als we het wereldwijde web moeten geloven betekent slapen in de foetushouding dat je beschermend bent en dat nerveuze mensen altijd op hun rug slapen. Maar dat je slaappositie iets over je karakter zegt verwerpt Kruit al snel. “Dat is allemaal niet wetenschappelijk onderzocht”, vertelt ze.
Toch zijn er wel degelijk factoren die je slaappositie en -gedrag beïnvloeden. “Het hangt grotendeels af van je persoonlijke voorkeur. De een vindt het fijn om op zijn buik te slapen, de ander weer op zijn zij. In je slaap weet je eigenlijk ook niet hoe je slaapt. Je beweegt namelijk de hele nacht door.”
Ook zegt de slaappositie met onze partners niets over de relatie. “Slapen is gewoon een egocentrisch gebeuren. Je kunt heel veel van elkaar houden, maar de een kan er niet tegen om tegen iemand aan te slapen en de ander wel.” Als je partner met zijn of haar rug naar je toe ligt, hoef je je dus geen zorgen te maken dat er iets mis is in jullie relatie.
Lees ook
De naakte waarheid: zo (on)gezond is bloot slapen écht
Macht der gewoonte
“Je favoriete slaappositie krijg je meestal mee vanuit je jeugd. Het ontstaat door gewoonte”, legt Kruit uit. Sliep jij als baby altijd op je buik? Grote kans dat dat dan nog steeds je favoriete positie is. Maar niet alleen je jeugd heeft invloed op je slaaphouding. Ook gezondheidsklachten spelen een rol. “Iemand die schouderklachten heeft, ligt liever niet op zijn zij. Als je buikpijn hebt, heb je meer voorkeur om op je rug te liggen en als je last hebt van hoofdpijn is het fijner om op je zij te liggen.”
Beste positie
Als onze slaaphouding dan toch niet veel over ons karakter zegt, is er dan wel een positie die het beste voor ons is? “De rugpositie is eigenlijk voor je lichaam het beste”, laat Kruit weten. “Zo liggen je rug, je nek en schouders stabiel. Maar deze positie is niet goed voor snurkers of mensen die aan slaapapneu lijden. Je tong zakt dan namelijk in je keel, waardoor je ademstops kunt krijgen.”
Lees ook
Natte droom door je buurman? Droomanalyst Karin legt uit hoe dat komt
Beter slapen
Slaapposities zeggen misschien niks over karakter, maar je slaapgedrag is wel degelijk verklaarbaar. “Mensen die veel bewegen in bed, dus steeds van positie veranderen, omdat je schouder pijn doet en dan je rug weer, die moeten eens kijken naar de kwaliteit van hun bed. Je brengt daar een derde van je leven door, dus wat dat betreft is het verstandig om een goed exemplaar te hebben.”
Niet alleen de kwaliteit van je bed, maar ook je mentale gesteldheid beïnvloedt je slaapgedrag. “Een andere oorzaak kan ook zijn dat je heel onrustig bent, dat je mentaal niet kalm genoeg bent om in slaap te kunnen vallen.” Haar advies: “Zorg dus goed voor jezelf, je slaap is ontzettend belangrijk.”
Lees ook
Slecht geslapen? Zo zorg je dat je wél een goede nacht maakt