Vorige week deelde een Britse moeder een tip om je baby de hele nacht door te laten slapen. Tips van andere moeders volgden. Wij legden ze voor aan slaapexpert Stephanie Lampe.
En wat blijkt: zij raadt het gros van deze tips juist af.
Vorige week deelde een Britse moeder een tip om je baby de hele nacht door te laten slapen. Tips van andere moeders volgden. Wij legden ze voor aan slaapexpert Stephanie Lampe.
En wat blijkt: zij raadt het gros van deze tips juist af.
Lees ook
Vrouw deelt truc om baby de hele nacht door te laten slapen, maar niet iedereen is fan
‘Kan een oplossing zijn’
Een Britse moeder legt meerdere spenen in het bedje van haar dochter, zodat ze er altijd eentje kan pakken als ze er een is verloren. Slaap- en onrustdeskundige Stephanie Lampe vindt dat dubbel. “Enerzijds raad ik het aan. Als een baby een speen heeft, vaak wakker wordt en de speen zelf kan pakken, kan het een oplossing zijn.” Maar aan de andere kant zorg je er op die manier voor dat de baby afhankelijk is van de speen om in slaap te vallen, legt ze uit.
Afhankelijk
“Een slaapcyclus duurt 45 minuten. Je wordt dan heel even licht wakker en merkt daar niets van als je zelf in slaap kunt vallen. Kinderen kunnen dat ook, maar als ze gewend zijn om in slaap komen door te drinken, gewiegd te worden door hun moeder of dus een speen krijgen, raken ze daarvan afhankelijk. Als je kindje onrustig slaapt, kan een speen dus wel helpen, maar dan los je niet het probleem op. Het is dan goed om ook nog naar het probleem van het in slaap komen te kijken.”
In eigen bedje
Wat moeders juist wel moeten doen? “De natuurlijke slaaptijden van een baby respecteren. En hem of haar zo goed als wakker in het eigen bedje leggen volgens de tijden die voor die leeftijd gelden. Dan stel je de bioklokjes in en werk je aan een goede slaapbasis. Soms is het makkelijker om je baby in slaap te sussen, ook niet verkeerd, maar als je het telkens doet wordt het een gewoonte en heeft je baby dit nodig om verder te slapen.”
Lees ook
6 x jullie tips om je kindje ’s nachts te laten doorslapen
‘Niet aan bedje knutselen’
Stephanie is niet heel erg te spreken over de tips van andere moeders, met name als het gaat over de oplossing voor doorslapen zoeken in een ander matras of bedje. Zo was één van de tips het maken van een opstaande rand, maar daardoor wordt slapen onveilig, zegt Stephanie. “Tussen een babymatras en de bedrand moet een wettelijk vastgestelde ruimte zitten, zodat het kindje er niet tussenkomt, maar er wel genoeg (ventilatie)ruimte is. Ik zou dus niet aan zo’n bedje gaan knutselen.”
Bed verschuiven
Met de laatste tip in het lijstje is ze het wel eens. ‘Probeer het bedje eens op een andere plaats te zetten in haar kamer, dat wil ook wel eens helpen’, zo adviseerde een moeder. Volgens Stephanie kan ander zicht inderdaad helpen. “Misschien kunnen ze op die plek hun moeder niet goed zien, of kunnen ze haar beter juist niet zien omdat ze er onrustig van worden. Goede zonwering kan ook helpen, zodat licht niet stoort. Zorg voor een rustige plek en een zacht nachtlampje.”
Moeder natuur
Maar bovenal vindt Stephanie dat er te veel nadruk wordt gelegd op het doorslapen. “Het is juist heel normaal dat baby’s het eerste half jaar ’s nachts wakker worden, omdat dat door moeder natuur zo is geregeld. Daarna zijn ze langer wakker en zullen ze ook langer slapen.” Geduld is dus geboden, en als de problemen blijven, raadt Stephanie aan om hulp te vragen aan een arts of slaapdeskundige.
Meer weten en lezen over dit onderwerp? Stephanie schreef er boeken over: Baby in een droomritme en Zo krijg je een blije baby.