Raven van Dorst rijdt in een oldtimer door de donkere straten van Amsterdam, op zoek naar mensen die niet kunnen of willen slapen. Op straat ontmoet die Shaneequa, die last heeft van PMDD.
Dit artikel gaat over psychische klachten. Heb jij hulp nodig? MIND Korrelatie geeft individueel advies en psychische hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dat kan anoniem, zowel telefonisch (0900-1450) als online of via WhatsApp.
Paniek
In de Bijlmer ziet Raven Shaneequa op straat lopen en vraagt haar of alles goed is. Shaneequa geeft aan dat ze last heeft van paniek. Raven stelt haar gerust en zegt: “Ik ben heel goed in mensen met paniek kalmeren. Hou vol. Ik zet mijn auto even weg.”
Shaneequa legt uit dat ze even een rondje loopt, omdat ze last heeft van zweetaanvallen. “De paniek komt ’s nachts naar boven. Als ik binnen ben, ben ik bang dat er mensen in mijn huis kunnen komen. Buiten voel ik mij veiliger, omdat ik dan meer overzicht heb. Ik heb PMDD. Twee weken voordat ik ongesteld word krijg ik last van angst, paniek en depressie. Ik kan in deze twee weken last hebben van heel sombere gedachtes. Dan wil ik soms niet meer leven.” Raven schrikt hiervan: “Dat is echt heftig. Mijn vriendin heeft last van PMS, maar dan wordt ze een beetje chagrijnig, boos en onredelijk.”
Samen lopen ze terug naar de woning van Shaneequa. Onderweg vertelt Shaneequa dat ze gespannen is, omdat ze Raven niet kent. Raven stelt haar gerust: “Ik ga niets bij jou doen wat jij niet wil.” Eenmaal thuis vertelt Shaneequa: “Als je zwanger bent, schijn je geen last meer van PMDD te hebben. Maar het is ook wel vermoeiend om elk jaar een kind te krijgen.”
Raven vraagt haar of ze ooit heeft overwogen om geopereerd te worden. Shaneequa: “Daar heb ik wel aan gedacht, maar ik weet nog niet zeker of ik geen kinderen wil. Dan moet ik nu zo’n drastische beslissing nemen. Dan heb ik liever twee weken in de maand last. De andere twee weken van mijn cyclus ben ik gewoon mijzelf en heel sociaal.”
Antidepressiva
Shaneequa vertelt hoe ze omgaat met PMDD: “Tegen de vermoeidheid slik ik vitamine D3, B12 en biotine. Ook slik ik antidepressiva, waardoor ik minder angstig ben. Maar ik heb er nog steeds wel last van. Ik volg therapieën en ik probeer het er met mijn vriendinnen over te hebben. Ik ben er ook heel open over op TikTok. Daar ontmoet ik lotgenoten. Het is heel fijn om te merken dat ik niet alleen ben. Misschien help ik iemand met mijn verhaal.”