Van zon tot wind; er zijn veel duurzame manieren om energie op te wekken. Maar in het Spaanse Sevilla gooien ze nu ook sinaasappels in de strijd.
Ze gaan letterlijk schone energie uit het overbodige fruit persen, meldt The Guardian.
Sinaasappels
Door heel Sevilla staan 50.000 bittere sinaasappelbomen (!) verspreid. Maar niet alle vruchten komen vanaf de boom in de supermarkt terecht. Een groot deel van de 5,7 miljoen kilo aan sinaasappels ligt rottend en platgetrapt op de stoep. En dat zorgt natuurlijk niet bepaald voor een fris straatbeeld.
Het lokale energiebedrijf Emasesa slaat daarom twee vliegen in één klap door de bittere sinaasappels van straat te halen en daar een speciaal soort sap van te persen. Doordat hier veel fructose inzit, wordt het sap tijdens het fermentatieproces heel warm. Het wordt zelfs heet genoeg om met een ton aan sinaasappels vijf huizen een dag in energie te kunnen voorzien.
Van de sinaasappelresten die overblijven, wordt vervolgens compost gemaakt. De bittere vruchten die niet op straat liggen gaan nu richting het Verenigd Koninkrijk, waar men er marmelade van maakt. Het bedrijf denkt dat als deze export stopgezet wordt, 73.000 huizen groene – of moeten we zeggen, oranje – energie kunnen ontvangen van de geperste sinaasappels.