Ze wordt in Australië de ‘ergste vrouwelijke seriemoordenaar’ genoemd, maar het Hooggerechtshof heeft Kathleen Megan Folbigg donderdag vrijgesproken.
Dat meldt de BBC.
Seriemoordenaar
De vrouw zat vast voor de dood van haar vier jonge kinderen, maar volgens het Hooggerechtshof is het bewijs dat oorspronkelijk gebruikt werd om haar indertijd vast te zetten niet betrouwbaar. Haar veroordeling wordt nu een van de grootste dwalingen ooit van het land genoemd.
De zaak draaide om de dood van Folbiggs vier kleine kinderen Caleb, Patrick, Sarah en Laura. Zij stierven elk plotseling tussen 1989 en 1999, de jongste met een leeftijd van 19 dagen, de oudste slechts 18 maanden. De aanklager beweerde dat de vrouw hen had gesmoord.
“Het bewijs van mijn onschuld is decennialang genegeerd en verworpen”, zei Folbigg donderdag buiten de rechtbank. “Het systeem gaf mij liever de schuld dan te accepteren dat kinderen soms plotseling, onverwacht en hartverscheurend kunnen overlijden.” Het juridische team van de vrouw gaat nu een schadevergoeding vragen. Het is niet bekend om wat voor bedrag het gaat.
Natuurlijke dood
De jury baseerde zich destijds op het argument van de aanklager: het zou bijna onmogelijk zijn dat vier baby’s uit één gezin een natuurlijke dood zouden sterven voordat ze twee jaar oud waren. Ook werd destijds op de inhoud van haar dagboek gewezen, dat passages bevatte die werden geïnterpreteerd als schuldbekentenissen.
In 2021 werd de zaak opnieuw bekeken. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat zeker twee kinderen stierven aan een zeldzame genetische hartziekte. De oorspronkelijke doodsoorzaak van verstikking zou daarmee van tafel zijn. De hoofdonderzoeker zei dat Folbigg ‘niets anders was dan een zorgzame moeder’. Daarom lieten de autoriteiten de vrouw in juni dit jaar vervroegd vrij. “Ik ben dankbaar dat vernieuwde wetenschap en genetica me antwoorden hebben gegeven over hoe mijn kinderen zijn gestorven”, aldus Folbigg.
De zaak heeft wereldwijd de aandacht getrokken en leidde tot beschuldigingen dat het Australische rechtssysteem traag reageert op geavanceerde wetenschap.