Het eten in veel schoolkantines is de afgelopen jaren steeds gezonder geworden. Toch blijkt dat het in de directe omgeving van scholen juist de verkeerde kant op gaat.
Dit meldt de NOS woensdag op basis van cijfers van onderzoeksbureau Locatus.
Fastfood
De NOS schrijft dat er tussen 2005 en 2019 meer fastfoodrestaurants en lunchrooms zijn bijgekomen. Vooral in buurten met lage inkomens is het aanbod van ongezond eten gegroeid. In die buurten verdwijnen juist de bakkers, slagers en groenteboeren.
Directeur Marjon Bachra van JOGG spreekt haar zorgen uit tegenover de NOS. Bijna een derde van leerlingen op de middelbare school en het mbo zou in de pauzes buiten school eten. “Een gezonde leefomgeving is essentieel voor een gezonde jeugd. Gemeenten moeten in hun regelgeving aandacht schenken aan het voedingsaanbod in de buurt van scholen”, aldus Bachra.
Verder komt uit het onderzoek naar voren dat de scholen zelf het wél steeds beter doen wat betreft gezond eten. In 2018 werkte zeker 39 procent van de scholen volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het samenwerkingsverband JOGG. Hierin werken gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen.