‘Papa, mama, mag ik mijn schoen zetten?’ Die vraag wordt rondom Pakjesavond vrijwel dagelijks gesteld. LINDA.nl vroeg hoe lezers dat aanpakken.
In totaal deden bijna 3000 mensen mee aan onze enquête.
‘Papa, mama, mag ik mijn schoen zetten?’ Die vraag wordt rondom Pakjesavond vrijwel dagelijks gesteld. LINDA.nl vroeg hoe lezers dat aanpakken.
In totaal deden bijna 3000 mensen mee aan onze enquête.
Kinderen mogen gemiddeld twee keer per week hun schoen zetten, zo blijkt uit onze enquête uit 2021. Sommigen élke dag, maar deze deelnemer legt uit: ‘De afspraak is dat ze altijd hun schoen mogen zetten, hij komt alleen niet altijd langs. Gemiddeld drie à vier keer per week zit er iets in.’ Een ander zegt: ‘Maximaal om de dag – die afspraak heeft mama met Sint’. Slim, daar is weinig tegenin te brengen.
Onder ons zijn ook schoenvullers met een strak plan van aanpak. ‘Ik heb een opbouw’, schrijft een van de deelnemers. ‘In het begin krijgen ze kleine cadeautjes zoals een leuke pen, knutselblaadjes of wat lekkers. Naarmate pakjesavond dichterbij komt, worden de cadeautjes langzaam iets groter, maar het blijven schoencadeautjes. Boven de tien euro per kind ga ik zeker niet.’
Hoeveel geven we per keer maximaal uit? In de meeste gevallen is dat 5 euro. Maar er zijn extreme uitschieters… Daar komen we op terug.
Veel moeders zien een schoenzetcadeautje als iets kleins. Denk aan klei, een bruisbal voor in bad, een pen of stickervel. ‘Het gaat om het idee’ en ‘Ze moeten met een kleinigheidje tevreden zijn’, antwoorden veel deelnemers.
Voor kleine bedragen zijn er genoeg leuke cadeautjes te koop. ‘Meestal een cadeautje van 1 euro’, horen we veel terug. Het past ook niet bij ieders portemonnee om grote bedragen uit te geven bij het schoenzetten. Dat bewaren ze dan liever voor Pakjesavond.
Een nadeel van de goedkopere cadeaus is dat het vaak als ’troep of rommel’ wordt omschreven. ‘Ik heb liever een doosje lego van 8 euro dan tien plastic speeltjes van zo’n goedkope winkel’, lezen we terug.
De meeste hulpsinterklazen zijn wel te porren voor het regelen van snoepgoed. Chocolademunten, muizen, kikkers, chocoladeletters en handenvol pepernoten belanden in veel kinderschoenen.
Al die zoetigheid staat niet alle ouders aan. ‘Na Sint Maarten hebben ze snoep genoeg’, schrijft een moeder. Herkenbaar: 11 november gaan kinderen in grote delen van het land langs de deuren en twee dagen later zegt de Sint op tv dat iedereen de schoen mag zetten. Alsof de snoeptrommel niet al uitpuilt. Een mandarijntje lijkt in onze enquête de populairste gezonde tegenhanger te zijn.
Ook zijn er ouders die XL-cadeaus in de schoen stoppen. Een stuntstep, een nieuwe fiets van 650 euro, een skelter van 300 euro of een dure adventkalender van Lego, om maar wat voorbeelden te noemen.
‘We geven de Nintendo Switch wel in de schoen. Pakjesavond doen we namelijk met de familie, dus dan is het niet zo leuk voor de rest’. Een ander zegt het liefst één keer een prijzig cadeau in de schoen te stoppen zodat er meer aandacht voor is en het niet ‘wegvalt’ in de berg cadeaus op Pakjesavond.
Tot wanneer gaan we ermee door? ‘Tot ze het huis uit gaat’ is ingevuld, maar wat veel meer mensen antwoorden is: ‘Tot de jongste niet meer gelooft’ of ‘Tot hij zelf niet meer wil’.
Voor één jongetje zal het snel afgelopen zijn. ‘Over een paar maanden vertellen wij het geheim en dan is het ook helemaal klaar met Sinterklaas, cadeaus en schoenen zetten. Dan gaan we over op Kerst.’
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op 20 november 2021.
Stressvrij Sinterklaas vieren? 'Laat je niet opnaaien en durf keuzes te maken die passen bij jouw gezin'Lees ook