Utrecht werd maandag opgeschrikt door een schietpartij in een tram bij het 24 Oktoberplein. Er is nog veel onduidelijkheid over de gebeurtenis, waarbij drie doden en vijf gewonden zijn gevallen.
Liveblog gesloten: forse giften voor uitvaart slachtoffer, verdachte uiterlijk vrijdag voorgeleid
We houden je via dit blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Lees ook
Mark Rutte over schietpartij: ‘Wij zullen niet wijken voor onverdraagzaamheid’
22:00 Liveblog gesloten
Het liveblog is gesloten. Eventuele nieuwe ontwikkelingen over de gebeurtenissen in Utrecht zijn woensdagochtend weer op dit blog te lezen.
21:55 Forse giften voor uitvaart slachtoffer
Met de inzamelingsactie voor de 19-jarige vrouw uit Vianen, die maandag om het leven kwam door de schietpartij in Utrecht, is binnen een dag al ruim 45.000 euro opgehaald. Het streefbedrag van 2.500 euro werd binnen drie uur gehaald.
18.49 Crowdfundingsactie voor 19-jarig slachtoffer
De buurvrouw van het 19-jarig slachtoffer van de aanslag in Utrecht is een crowdfundingsactie gestart om de alleenstaande vader van het slachtoffer financieel te ondersteunen. ‘Ik wil dat mijn buurman alleen maar bezig is met rouwen om het verlies van zijn lieve dochter en niet met geld bezig hoeft te zijn’, schrijft ze op de website.
17.24: verdachte uiterlijk vrijdag voorgeleid
Gökmen T., hoofdverdachte van de schietpartij in Utrecht, wordt uiterlijk vrijdagochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM). Exacter dan dat kan het OM nog niet zijn.
17:01: Rutte legt bloemen neer
Premier Mark Rutte heeft dinsdagmiddag namens het kabinet bloemen gelegd op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Hij werd daarbij vergezeld door minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).
14.14: Grapperhaus moet opstappen, vindt Wilders
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) moet opstappen, vindt PVV-leider Geert Wilders. De minister moet de consequentie trekken uit het feit dat het Openbaar Ministerie de verdachte van de schietpartij in Utrecht van maandag heeft vrijgelaten, zegt hij. Gökmen T. zou een strafblad ‘van hier tot Tokio hebben’, stelt Wilders.
13.24: voorarrest Gökmen T.
Er is meer informatie naar buiten gekomen over de achtergrond van de verdachte: zo zou Gökmen T. per 1 maart op vrije voeten zijn gekomen nadat zijn voorarrest was opgeschort. Hij zat vast wegens een verkrachtingszaak uit 2017.
12.47 uur: de kamer wil uitleg
De Tweede Kamer wil dinsdagmiddag al tekst en uitleg van het kabinet over de schietpartij in Utrecht. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid moet tijdens het vragenuur opheldering verschaffen.
12.39 uur: verhitte situatie tussen politieke partijen
Dat Forum voor Democratie (FVD) tóch een campagneavond liet doorgaan en daar de gevestigde politiek een deel van de schuld in de schoenen schoof, is veel Kamerleden in het verkeerde keelgat geschoten. Ook enkele tweets van PVV-voorman Geert Wilders vallen slecht. GroenLinks-leider Jesse Klaver spreekt van ‘smerige politiek’.
11.40 uur: identiteit slachtoffers bekend
Bij de schietpartij in Utrecht maandag is ook een 28-jarige man uit Utrecht gedood. De andere twee dodelijke slachtoffers waren al bekend, een 49-jarige man uit Utrecht en een 19-jarige vrouw uit Vianen. Drie mensen raakten zwaargewond. Het betreft een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein en een 74-jarige man uit De Meern, meldt het OM.
11.28 uur: geen verband tussen slachtoffers en hoofdverdachte
Er is tot nu toe geen enkele relatie tussen de hoofdverdachte en de slachtoffers gebleken, meldt de politie.
Gisteravond kon de politie al melden dat de hoofdverdachte, een 37-jarige man uit Utrecht, kon worden aangehouden in een woning aan de Oudenoord. Uit het onderzoek is tot nog toe is geen enkele relatie tussen de hoofdverdachte en de slachtoffers gebleken. #24oktoberplein
— Politie Utrecht (@POL_Utrecht) March 19, 2019
10.14 uur: verkiezingscampagne hervat
De politieke partijen hervatten de verkiezingscampagne op de laatste dag voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat doen ze wel anders dan gewoonlijk, op een ‘ingetogen manier’. De campagne werd maandag stilgelegd vanwege de schietpartij.
09:58 uur: drie verdachten zitten nog vast
Eerder verklaarde burgemeester Van Zanen nog tegenover de NOS dat twee verdachten weer op vrije voet zouden zijn, maar de politie ontkracht dit. Alle drie de verdachten zouden nog wél vast zitten.
08:40 uur: school staat stil bij schietpartij
Op het Christelijk Gymnasium Utrecht (CGU) wordt dinsdag stilgestaan bij de dood van de vader van twee leerlingen. Hij is een van de dodelijke slachtoffers van de schietpartij op het 24 Oktoberplein. De lessen starten anders dan gewoonlijk, met speciale aandacht voor wat er maandag is gebeurd.
07.46 uur: eerste bloemen neergelegd
Het 24 Oktoberplein wordt inmiddels gevuld door de eerste bloemen. Ook de internationale pers is aanwezig. Cameraploegen uit onder meer Duitsland, Groot-Brittannië, België en Tsjechië maken opnames op de plek rond de trambaan.
05.00 uur: vlaggen halfstok
De vlaggen bij overheidsgebouwen hangen dinsdag halfstok na de dodelijke schietpartij in een tram in Utrecht. Gemeenten, provincies en de Nederlandse diplomatieke posten in het buitenland geven gehoor aan de vlaginstructie.