In ‘Hoeveel ben je waard?’ gaat presentator Victor Brand bij mensen langs om erachter te komen hoe ze er financieel voor staan. Vandaag gaat hij langs bij de 49-jarige Sasja. Zij raakte na een scheiding dakloos met twee kinderen. Nu woont ze in Alkmaar en zit in de bijstand.
Sasja na scheiding dakloos en in de bijstand: 'Wil nooit meer mijn huis verliezen'
“Ik wil nooit meer in de situatie komen waarin ik mijn huis verlies”, vertelt Sasja. Daarom biedt het programma haar ook hulp aan van een financieel adviseur. Maar hoe komt ze zo snel mogelijk uit de bijstand?
Scheiding
Victor vraagt aan Sasja hoe zij in de bijstand is terechtgekomen. Ze begint haar verhaal. “Ik was getrouwd en we hadden allebei een goede baan. Ik werkte in het onderwijs. Toen raakte ik zwanger van de jongste en kreeg ik twee keer een jaarcontract. Het derde jaarcontract kreeg ik niet, want dan moest je een vast contract krijgen.”
“Toen moest je er dus even uit”, zegt Victor. “Je man had ook een salaris, dus je zou het kunnen redden.” Maar toen gingen Sasja en haar man scheiden en alles ging van kwaad tot erger. Victor somt op: “Toen stond je er opeens alleen voor met twee kindjes, zonder man, zonder werk.” “En zonder huis”, vult Sasja aan.
Daklozenopvang
“De rechter had bepaald dat ik het huis niet meer in kon, omdat ik het niet kon betalen.” Ze moest iets anders gaan zoeken. “Maar zoek maar eens wat anders als de koopwoning nog op jouw naam staat, je krijgt geen urgentie meer, we zijn nog niet gescheiden.” Over het zoeken werd vrij makkelijk gedacht, blijkt uit Sasja’s verhaal. “Er werd gezegd klop maar bij de gemeente aan dan krijg je zo een huis, maar zo werkt het helemaal niet.”
“In eerste instantie raak je een beetje in paniek om A: werk te zoeken, wat niet lukte. B: om een woning te vinden. Toen moest ik bij de dak- en thuislozenopvang aankloppen.” Victor kijkt erg geschrokken. “Je was gewoon dakloos met twee kinderen.”
Gezellig
“We woonden in een soort appartement met nog twee andere families. De kinderen vonden het wel gezellig eigenlijk, want er waren ook andere kinderen. Die hadden zoiets van ‘dan delen we het huis maar’.” Wisten haar twee jongens eigenlijk waar ze op dat moment waren. “Nee dat heb ik niet op die manier verteld”, zegt Sasja. “Daar schaamde ik mij dan wel voor.”
Na anderhalf jaar kwam Sasja in aanmerking voor een urgentieverklaring. Daardoor kwam ze aan een woning. “Hoe zie je het nou voor je dat je uit die bijstand komt?”, vraagt Victor. Sasja heeft op dit moment een website waarop zij budgetrecepten deelt. Ze zou graag betaalde opdrachten krijgen. “Maar wat kun je? Daar zoek ik nog wel hulp bij, want het moet allemaal wel binnen de wettelijke kaders.”
Julia (25) zit na universitaire studie noodgedwongen in de bijstandLees ookBang om het huis te verliezen
Het is voor Sasja een eng idee om uit de bijstand te komen, hoe graag ze dat ook wil. “Ik wil nooit meer zonder huis komen, dus ik wil niet iets doen waarmee ik straks weer helemaal in de problemen kom.”
Ze schuift aan bij financieel expert Oscar Barendse. Hij ziet dat Sasja graag zou willen werken en vraagt waarom ze nog geen baan heeft. “Door heel veel stress om woningruimte te zoeken en gezondheidsproblemen. Daarnaast ook de zorg voor de kinderen. Welke werkgever kan je dan aannemen? Nu het beter gaat met mijn gezondheid zou ik graag iets passends willen.”
Zelfstandig of toch bij een werkgever?
Het liefst zou Sasja als zelfstandige aan de slag gaan, maar dat vindt de financieel expert geen goed idee. “Op dat moment zegt de gemeente eigenlijk direct dat je geen bijstand meer krijgt. De gemeente bepaalt of je als zelfstandige zou kunnen starten.”
“Dat weet ik’, zegt Sasja. “Want ik heb het al een keer gevraagd. En toen zeiden ze daar niets in te zien.” Oscar heeft daarom een ander plan. “Ga in de stand staan van: ik ga niet solliciteren, maar ik schrijf gewoon een leuk blog. Dan zeg je ‘Jongens vinden jullie dit een leuk blog, ja? Ik kan dit nog veel meer. Zouden jullie mij in dienst willen nemen?'”
Na het gesprek met de expert ziet Sasja nieuwe mogelijkheden. “Wat ik vooral heel erg fijn vind, is dat ik nu weet dat er wel een kans is om hier uit te komen. Uit die bijstand waar ik nu dus 3 jaar in zit, waarin ik dacht vast te zitten. Dus het is geweldig nieuws!”
Charlie (37) belandde dit jaar in de bijstand: 'Ik ben trots dat ik hier nog sta'Lees ookBen je benieuwd hoeveel Sasja precies waard is? Kijk Hoeveel ben je waard? dan hier terug!