De online schandpaal ligt tegenwoordig snel op de loer. Documentairemaker Doortje Smithuijsen interviewt in ‘Sociaal Tribunaal’ opiniemaker Sander Schimmelpenninck over de gevolgen van ‘gecanceld worden’. En confronteert hem met zijn eigen online gedrag.
Sander Schimmelpenninck werd 'gecanceld': 'De politie zei: ik zou maar even niet thuiskomen'
“Ik was woest”, zegt Schimmelpenninck over de aantijgingen die gedaan werden in het publieke debat.
‘Weet je wel dat jouw vriend pedofiel is?’
In 2020 noemt Schimmelpenninck in zijn podcast prinses Alexia “de lekkerste”, van de drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Daarop volgt de online schandpaal en zelfs doodsbedreigingen aan zijn adres.
“De politie zei: ik zou maar even niet thuiskomen”, vertelt Schimmelpenninck over de weken na zijn omstreden uitspraak. “Mijn vriendin in Zweden werd gebeld: ‘Weet je wel dat jouw vriend pedofiel is?'”
Na het ‘gecanceld worden’ krijgt de opiniemaker minder bijval dan hij had verwacht. Werkgevers houden zich liever op de achtergrond dan openlijk steun te betuigen. Ook online blijven vooral zijn tegenstanders actief. “Dat viel tegen”, vertelt Schimmelpenninck. “Mensen durven zich daar dan niet aan te branden. Op zo’n moment voel je je zo aangevallen; dan wil je steun.”
Laura van Ree
“Zegt de naam Laura van Ree jou iets?”, vraagt Smithuijsen vervolgens aan de opiniemaker. “Zij vindt dat jij haar hebt gecanceld.” Maar voor Schimmelpenninck komt de naam Van Ree niet direct bekend voor.
Van Ree ging in 2021 viraal met een video over ‘in je eigen kracht staan’, doordat Schimmelpenninck haar online belachelijk had gemaakt. “Hij maakte meteen een analyse van wie ik was”, vertelt Van Ree over de tweets. “Hoe komt ze aan haar geld, ze heeft vast een rijke vriend.” Waarop het internet ermee aan de haal ging en het model bedolven werd onder negatieve reacties.
“Dat werd op een gegeven moment niet meer zo leuk”, zegt Van Ree over de online respons. “Het werd agressief qua reacties, mensen stuurden berichten als ‘jij moet verkracht worden’ en ‘moet je jezelf eens zien, vieze trut’, vertelt Van Ree.
‘Zie je dat echt niet in?’
Maar Schimmelpenninck ziet dat niet als onderdeel uitmaken van de cancelcultuur. “Als jij een filmpje van iemand anders deelt met wat cynisch commentaar, dan vind ik dat geen oproep tot ‘cancelling'”, zegt hij over het incident.
“Als je iemand confronteert met zijn eigen werk en andere mensen willen op basis van dat filmpje niet meer samenwerken met deze mevrouw, dan zie ik niet in waarom ik daar de oorzaak van zou zijn”, aldus de opiniemaker.
Smithuijsen lijkt het daar niet mee eens te zijn: “Nee, zie je dat echt niet in?”, vraagt de documentairemaker. “Nee”, aldus een vastberaden Schimmelpenninck.
Het fragment terugkijken? Dat kan hier.
Haroon Ali over de Meilandjes: 'Door ze te cancelen zijn ze ineens de hoeders van het vrije woord'Lees ook