Vandaag wordt in de Tweede Kamer gesproken over de wet die – naast mannen – ook vrouwen dienstplichtig maakt. Wij spraken D66-kamerlid Salima Belhaj (39) over het belang hiervan.
Salima Belhaj: “Vrouwen zijn sterk genoeg om ons land te verdedigen.”
Wat houdt de wet in? Hoewel de dienstplicht niet actief is – de plicht is voor onbepaalde tijd uitgesteld -, bestaat deze nog wel. Op dit moment krijgen alle mannen in Nederland op hun zeventiende een brief van Defensie met de boodschap: ‘Je bent ingeschreven voor de dienstplicht en als deze actief wordt, kan je worden opgeroepen’. Vrouwen krijgen deze brief niet en hebben dus ook geen militaire dienstplicht. Onder anderen D66-kamerlid Salima Belhaj wil daar verandering in brengen.
Waarom? Salima Belhaj legt ons uit waarom ze zich hier hard voor maakt. “Ik wil graag alle ongelijkheid tussen mannen en vrouwen uit de Nederlandse wet halen.” Volgens haar is de huidige wet al heel lang over de datum. “Het is natuurlijk van de gekke dat dit nu pas wordt geregeld. In 1917 kregen vrouwen kiesrecht. Honderd jaar later nemen we eindelijk afscheid van het onderscheid tussen mannen en vrouwen bij Defensie als het gaat om de dienstplicht.”
Vrouwen bij Defensie Op dit moment is maar tien procent van de militairen vrouw. “Dat is natuurlijk veel te weinig”, vindt Belhaj. Door deze wet aan te passen, hoopt ze ook dáár verandering in komt. “Wanneer je alleen mannen zo’n brief stuurt, geef je onbewust het signaal af dat Defensie niet aan vrouwen besteed is.” Ze denkt dat vrouwen werken bij Defensie wel interessant vinden, maar het niet vaak als optie zien. “Als je meiden alleen maar poppen geeft, zullen ze nooit ontdekken hoe het is om met auto’s te spelen.”
Stemming Vandaag betoogt Belhaj haar standpunt in de Tweede Kamer, waar volgende week wordt gestemd over deze wetswijziging. Ze is niet bang voor een negatieve uitslag. “Ik ben wel nog benieuwd naar de standpunten van de SGP en Forum voor Democratie, maar het grootste deel van de Tweede Kamer zal vóór stemmen. Het is voor mij vandaag dus al een feestje.” De wet zal ook nog in de Eerste Kamer worden behandeld. Wanneer dat gebeurd is, zal de wet in de loop van 2018 ingaan.
En dan? Het is niet zo dat alle vrouwen vanaf dan in dienst moeten. “Naast het versturen van brieven naar zeventienjarige meiden, gebeurt er in feite niks vanaf dat moment, want op dit moment is de dienstplicht niet actief. Laten we van harte hopen dat er niks gaat gebeuren dat de dienstplicht actief maakt.”