Boze kinderen die het bordspel door de kamer gooien: een gemoedelijk potje Monopoly eindigt in veel gezinnen vaak minder gezellig dan het begint.
Vliegend bordspel door de kamer? Ruzie tijdens potje Monopoly is goed voor kinderen
Maar er is goed nieuws: kinderen kunnen juist veel leren door dit soort ruzies.
Ruzie
81 procent van de Nederlandse ouders geeft aan dat een potje Monopoly wel eens eindigt met ruzie. Een kwart van de ouders maakt dat zelfs vaak of altijd mee. Dat blijkt uit onderzoek van Monopoly onder 1000 ouders met kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud.
“Voor jonge kinderen zijn spellen als Monopoly een serieuze taak: ze laten zich snel meeslepen door wat er tijdens het spel gebeurt”, vertelt pedagoog Krista Okma.
Goed nieuws
Hoewel ouders geneigd zijn een opborrelende ruzie snel te sussen, is het Volgens de pedagoog beter dan niet te doen. “Ruziemaken leert een kind om negatieve gevoelens te uiten, grenzen aan te geven, voor zichzelf op te komen en zich in een ander te verplaatsen.”
Door de hoog opgelopen emoties kan het lastig zijn een ruzie uit te praten. Volgens Okma is dat wel belangrijk. Kinderen krijgen groeikansen door na afloop van een ruzie erover te praten. “Ook kan een ruzie een mooie aanleiding zijn om naderhand met een kind verder te spreken over competitie en het belang van winnen. Daarmee kan je je kind helpen om gebeurtenissen in een spelletje te relativeren, zodat ze hun emoties beter kunnen beheersen.”
Monopoly
De makers van Monopoly zijn blij met de positieve lessen die kinderen uit hun spel halen. Om een ode aan de ‘kleine driftkopjes’ van Nederland en Vlaanderen te brengen, komen zij met een fotoreportage die de driftige emoties goed laat zien.
TikTok-ouders zijn er dol op, maar doe ook jij aan 'gentle parenting'?Lees ook