Zussen Mirjam en Sandra Ploeg verloren bij MH17 hun ouders, broer en pleegbroertje. In het boek Zoals Vogels Vliegen vertellen zij over hun rouw en hoe dit voor iedereen anders is.
MH17-nabestaanden over omgaan met rouw: 'Niks zeggen kan ook pijnlijk zijn'
De zussen praten in Splntr! openhartig over de periode ná de ramp.
Rouw
Het boek dient als tegengeluid: “In de media wordt er heel vaak een eenzijdig beeld geschetst van nabestaanden”, legt Mirjam uit. “Dat we de hele tijd heel erg boos en verdrietig moesten zijn, terwijl we niet de hele tijd boos en verdrietig waren.”
Dat wordt nog eens duidelijk nadat de documentaire Het Verdriet van Nederland van Michiel van Erp uitkomt. Daarin zijn een verdrietige maar óók af en toe vrolijke Mirjam en Sandra te zien. De reacties op die blije momenten zijn op social media niet mals: “Ik ben op Facebook een koude bitch genoemd omdat ik blij was met m’n motor”, vertelt Mirjam.
In het boek Zoals Vogels Vliegen vertellen de zussen openhartig over hun rouwproces. “Het is niet echt iets waar je even voor gaat zitten en ‘even’ gaat rouwen”, zegt Sandra. “Aan het begin waren we heel druk bezig met allerlei dingen regelen.”
Verloren vriendschappen
“Wat ik opvallend vond is dat jullie veel vrienden zijn kwijtgeraakt omdat die niet om konden gaan met de situatie”, benoemt presentator Splinter Chabot. Veel van hun vrienden vonden het ongemakkelijk om het gesprek aan te gaan en zodoende kwam er veel afstand in die vriendschappen.
Volgens Sandra kwam dat door het grote verschil in hun levens. Terwijl haar vrienden het studentenleven indoken, was zij in rouw.
“Ik was net in die overgang van de middelbare school naar het studentenleven en ik had opeens zoiets zwaars aan mij kleven”, legt ze uit. “Het is heel logisch dat daar een soort afstand ontstaat.”
“Ik moest me opeens bezighouden met een hypotheek en notarissen”, vervolgt ze. “En zij hadden het over: ‘Ik heb dit weekend een jongen gezoend in de club. Dat neem ik hen verder ook niet kwalijk, maar je groeit uit elkaar en verliest een heel sociaal netwerk.'”
‘Vraag het’
“Is er een manier waarop we die ongemakkelijkheid kunnen doorbreken en het er wel over kunnen hebben?”, vraagt Chabot aan de zussen.
“Vraag het gewoon”, reageert Sandra. “Ook als je het even niet weet, ik kon het altijd heel erg waarderen als mensen zeiden: ‘poeh, ik weet echt even niet wat ik moet zeggen.'”
“Vraag het. Ga open dat gesprek in, hoe moeilijk het soms ook kan zijn”, beaamt Mirjam haar zus. “Niks zeggen kan ook heel pijnlijk zijn”, besluit Sandra.
Grace verloor haar kinderen én ouders bij MH17: 'En niemand neemt verantwoordelijkheid'Lees ookHet fragment terugkijken? Dat kan hier.