Roekie is in misschien wel het ‘meest bizarre erfenisconflict’ verwikkeld dat presentator Dennis van der Geest in Waar Is Mijn Erfenis? ooit heeft meegemaakt.
En dat allemaal in het anders zo rustige Friese Workum.
Roekie is in misschien wel het ‘meest bizarre erfenisconflict’ verwikkeld dat presentator Dennis van der Geest in Waar Is Mijn Erfenis? ooit heeft meegemaakt.
En dat allemaal in het anders zo rustige Friese Workum.
Willem, de vader van Roekie, stapt in 2020 zelf uit het leven omdat hij lijdt aan ernstige tinnitus. Willems vriendin krijgt daarna een nieuwe vriend, Andrej, maar wordt vervolgens zelf ziek. Drie jaar later overlijdt zij ook, in Noord-Macedonië.
Roekies vader en vriendin hebben vooraf bij de notaris laten vastleggen dat als de twee overlijden, alles naar hun (stief)zoon gaat. Maar dan verschijnt Andrej met een brief die Marleen kort voor haar dood zou hebben geschreven waarin ze alles aan hém nalaat. Welk testament is nu rechtsgeldig?
Totdat die vraag kan worden beantwoord, gedraagt Andrej zich alvast als de enige erfgenaam en trekt hij in het ouderlijk huis. Roekie zit er inmiddels helemaal doorheen, vertelt hij aan Dennis: “Het is nu een paar jaar geleden dat hij is overleden natuurlijk, maar goed, de pijn wordt niet minder. (…) En verwerken is sowieso nog niet aan de orde geweest.”
Willems erfenis beslaat een kwart miljoen euro. Hieronder valt zijn huis, auto, motor en zijn banktegoed. Twee jaar voor zijn dood laat hij vastleggen dat alles naar Marleen gaat, maar hij legateert Roekie voor de helft van zijn bezit. Dat kan hij past opeisen als zijn stiefmoeder overlijdt. Marleen laat op haar beurt vastleggen dat haar partner, en anders haar stiefzoon, haar erfgenamen zijn. Maar goed, dat kan even duren, want Marleen is pas 41 jaar en is twintig jaar jonger dan haar partner.
Zeven maanden na Willems dood krijgt Marleen een nieuwe vriend. Roekie gunt haar het geluk, maar dan wordt ze zelf ernstig ziek. Kanker. “Ja, dat gaat je niet in de koude kleren zitten”, aldus haar stiefzoon.
En dan belandt hij ook nog in het erfenisconflict. De Belastingdienst maakt het hem er niet gemakkelijker op: ook al weet hij niet of hij zijn deel krijgt, hij moet wel alvast 80.000 euro aan erfbelasting betalen. De Belastingdienst ziet hem namelijk wel als de enige erfgenaam. Roekie kan er amper van slapen ’s nachts. “De Belastingdienst dacht: daar kan nog wel een schepje bovenop”, verzucht hij.
Emoties lopen hoog op in 'Waar is mijn erfenis?': 'Oprotten, hier ben ik niet van gediend'Lees ookDennis gaat langs bij twee advocaten, bij wie hij de brief van Andrej kan inzien. Daar blijken er nogal wat haken en ogen aan de brief te zitten. Zo mist er een datum en is het vreemd dat Marleen zou schrijven dat ze het besluit in goede geestelijke gezondheid maakt. “Mijn standpunt is, is dat het niet aan Roekie is om te bewijzen hoe dit nou zit. Nee, het is aan Andrej om te bewijzen dat dit een geldig document is”, aldus advocaat Joost Diks.
Roekie heeft in ieder geval recht op het deel van zijn vader, maar over het deel van Marleen is nog niets bekend. Daarvoor moeten ze Andrej hebben, met wie de stiefzoon geen contact heeft. Uiteindelijk vinden ze hem op de bank in het ouderlijk huis van Roekie. Maar met Andrej valt geen gesprek te voeren. Gelukkig kan Roekie het huis later – via een slotenmaker – betreden, waardoor hij wel zijn vaders sieraden en kinderfoto’s mee kan nemen. Daar komt hij er ook achter dat een paar dagen voor Marleens overlijden zo’n veertigduizend euro van haar rekening is gehaald. Dat geld is niet alleen naar Andrej gegaan, maar ook naar Andrej’s familieleden.
Later belandt Dennis samen met Roekie weer bij advocaat Joost Diks. “Het lijkt erop dat er alles aan is gedaan om dat vermogen bij hem en zijn familieleden te krijgen”, constateert de advocaat. “Gelukkig kun je vaak na overlijden ook zoiets rechttrekken.” Hij waarschuwt er wel voor dat de kans op een procedure blijft bestaan. “Maar Andrej heeft als uitgangspunt wel een probleem in die procedure. Hoe zit het met die gekke bepaling die erin staan (in de brief, red.)? Dus hij zal moeten bewijzen dat dat allemaal klopt.”
In het meest positieve geval is het allemaal opgelost en heeft Roekie het huis, kan de boedelbeschrijving worden gemaakt, kan hij de erfbelasting betalen en is het gewoon klaar. In het meest ongunstige geval zou Andrej kunnen gaan procederen. “Maar het mooie is: Roekie heeft nu de regie”, aldus de advocaat. Daarnaast heeft hij sowieso recht op zijn vaders legaat, wat gaat om zo’n 140.000 euro.
Het is nu afwachten wat Andrej gaat doen. “Er zijn alleen maar verliezers, maar technisch gezien, als hij nu gaat strijden, denk ik wel dat ik er als winnaar uit ga komen.” Ondanks de nare situatie, is Roekie toch heel blij. “Ik kan jullie niet vaak genoeg bedanken.”
Je kijkt ‘Waar is mijn Erfenis’ hier terug.
Sam krijgt fors minder dan grote broer in 'Waar is mijn erfenis?': ‘Altijd het gevoel dat hij werd voorgetrokken’Lees ook