Het zit zo: Spaanse scheikundigen hebben ontdekt dat de stof polyfenol, die in rode wijn zit, ervoor kan zorgen dat bacteriën niet aan je tandvlees blijven plakken – wat normaal gesproken voor gaatjes en tandplak kan zorgen. De onderzoekers hebben hierbij gekeken naar twee soorten polyfenol in rode wijn; dezelfde die ook in koffie en cranberrysap zitten. Ze zorgden er allebei voor dat de schadelijke stoffen tandbederf voorkwamen.
Lekker lang spoelen
Toch zeggen de onderzoekers dat we niet ál te enthousiast moeten worden van dit nieuws (hopelijk heb je je Listerine nog niet weggegooid) want tijdens het onderzoek is een véél hogere concentratie van de stof gebruikt dan de hoeveelheid die in wijn zit. Ook zou je de wijn wel erg lang in je mond moeten houden om resultaat te merken, want tijdens het onderzoek was pas na 47 uur resultaat te zien.
Medicijnen
Wel goed om te weten is dat de stof in de rode wijn volgens de onderzoekers juist in medicijnen gebruikt zou moeten worden die mondziektes voorkomen of in toom houden. Hopelijk brengen ze die dan gauw op de markt.