Elke dag houdt LINDA.nl je met een liveblog op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Lees hier het liveblog terug van zondag 18 oktober.
Elke dag houdt LINDA.nl je met een liveblog op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Lees hier het liveblog terug van zondag 18 oktober.
De cijfers van maandag:
– 8.015 nieuwe coronabesmettingen
– 17 nieuwe sterfgevallen
– 86 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis, 1.738 in totaal, 379 op de IC.
21.57: Zweden overweegt lokale lockdowns
Zweden zou lokale lockdowns willen introduceren om het coronavirus in de hand te houden, zo stelt de Britse krant The Telegraph. Dat is opmerkelijk, omdat Zweden als een van de weinige landen tot nu toe een losse aanpak hanteerde.
Vooral de hoofdstad Stockholm en het naburige Uppsala hebben momenteel te maken met Covid-uitbraken. Zweden noteerde afgelopen vrijdag een zevendaags gemiddelde van 65 nieuwe gevallen per miljoen inwoners. Opvallend, want eind september leek het er nog op dat de Zweedse inwoners mogelijk genoeg groepsimmuniteit hadden bereikt om de verspreiding van Covid-19 te beperken.
Het gaat om richtlijnen die vanaf maandag in werking zouden treden. Omdat het richtlijnen betreft, worden de Zweden niet beboet of juridisch vervolgd wanneer ze de richtlijnen aan hun laars lappen.
20.46: Hoogleraar stelt dat Grapperhaus ernaast zit met verbod op softdrugs
Het is, in tegenstelling tot wat minister Ferd Grapperhaus zegt, niet mogelijk via de huidige wet- en regelgeving op te treden tegen het gebruik van softdrugs in de buitenruimte. Grapperhaus liet maandag aan de Tweede Kamer weten dat het bezit van softdrugs feitelijk verboden is in Nederland, en daarmee dus ook het gebruik. Juridisch houdt dat echter geen stand, stelt hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen.
“Je zou denken dat als je softdrugs gebruikt, je die middelen ook aanwezig hebt, zoals bedoeld in de Opiumwet. En bovendien dat je gebruiken dan ook kunt bestraffen”, zegt Brouwer. “Want hoe kun je gebruiken zonder aanwezig te hebben? Maar het grappige is dat de Hoge Raad daar nou net een uitspraak over heeft gedaan die tot een andere slotsom leidt: gebruik valt niet onder aanwezig hebben.” De minister zit er volgens Brouwer dus naast. “Gebruiken is op grond van de huidige Opiumwet niet strafbaar.”
18.14: Ruim 430 boetes in eerste weekend van gedeeltelijke lockdown
In het eerste weekend van de gedeeltelijke lockdown die vorige week werd ingevoerd, heeft de politie 435 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de coronamaatregelen. 756 mensen kwamen er vanaf met een waarschuwing. Dat zegt een woordvoerder van de Nationale Politie.
“Boetes zijn nooit een doel op zich, waar het kan waarschuwen we nog steeds”, zegt Nationaal Commandant Corona bij de Nationale Politie Willem Woelders tegen EenVandaag. “Het gaat ons er om onveilige situaties direct te stoppen en soms laat zo’n situatie geen ruimte meer voor een waarschuwing en bekeuren we direct. We mogen er ook wel vanuit gaan dat mensen nu in ieder geval weten dat ze anderhalve meter afstand moeten houden en dat we dat niet meer hoeven uit te leggen.”
18.04: GGD vraagt niet bij elke positieve test naar CoronaMelder
Wanneer uit een test blijkt dat iemand het coronavirus heeft opgelopen, vraagt de medewerker van de GGD die het slechte nieuws telefonisch brengt niet altijd of de persoon de CoronaMelder gebruikt. Daardoor worden mensen die in de nabijheid van deze persoon zijn geweest, en die dus misschien besmet zijn geraakt, niet altijd op de hoogte gebracht.
Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt aan NOS dat het “hier en daar signalen” heeft opgevangen. Hoe vaak de corona-app niet is ingezet terwijl dit wel had gemoeten, kan het ministerie niet zeggen.
De overkoepelende organisatie van regionale gezondheidsdiensten, GGD GHOR Nederland, zegt geen signalen te hebben gekregen dat medewerkers niet naar de CoronaMelder vragen, maar kan ook niet uitsluiten dat het soms wordt nagelaten. De organisatie wil eerst kijken of en op welke schaal het voorkomt, en dan kijken wat de beste manier is om medewerkers hieraan te herinneren. Hier lees je alles wat je moet weten over de app CoronaMelder.
17:23: Gebruik softdrugs kan buiten beboet worden
Het is al mogelijk om buiten op te treden tegen het gebruik van softdrugs. Daarvoor is geen nieuwe wet- of regelgeving nodig. Dat laat minister Grapperhaus weten in een brief aan de Tweede Kamer. Een verbod tussen 20.00 en 07.00 uur was een van de voorgestelde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge kondigden de maatregel vorige week aan, samen met een verbod op alcoholconsumptie onder dezelfde omstandigheden. Het verbod op alcohol wordt via een noodverordening geregeld, maar juristen zeiden dat dat met softdrugs niet mogelijk was. Dat was strijdig met het gedoogbeleid, betoogde ook het ministerie zelf.
Grapperhaus laat nu weten dat het verbod wel mogelijk is, zelfs zonder noodverordening. Het bezit van softdrugs is in Nederland feitelijk al verboden, en daarmee dus ook het gebruik. Het gedoogbeleid heeft alleen betrekking op de verkoop ervan. Iemand die op straat wiet of hasj rookt, kan daarvoor dus al worden aangesproken of beboet door de politie.
15.00: Eerste coronapatiënt per helikopter verplaatst
Voor het eerst in de tweede golf is een coronapatiënt met een helikopter verplaatst naar een ander ziekenhuis. De speciaal ingerichte helikopter steeg maandagmiddag op vanaf het Erasmus MC in Rotterdam om iemand naar de Ziekenhuisgroep Twente in Almelo te brengen. Vanuit Twente vliegt de helikopter door naar Zaandam, om daar een patiënt op te halen en naar Groningen te brengen.
In het voorjaar is deze traumahelikopter ook ingezet voor coronavervoer in Nederland en Duitsland. Toen zijn tot eind mei 66 coronapatiënten uit heel Nederland overgebracht naar Duitse ziekenhuizen. Nu zijn er nog geen patiënten naar Duitsland gebracht. In de komende dagen zou dat wel kunnen gebeuren, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
14.47: RIVM ziet coronabesmettingen voor het eerst in vijf dagen dalen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is de eerste keer in vijf dagen dat het aantal besmettingen lager is dan de dag ervoor. Zondag telde het RIVM nog 8184 positieve tests in het voorgaande etmaal. Dat getal hebben de onderzoekers nu bijgesteld naar 8177.
Het aantal door Covid-19 veroorzaakte sterfgevallen nam het afgelopen etmaal met 17 toe. Dat betekent niet dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. In de afgelopen zeven dagen nam het aantal positieve tests toe met ongeveer 55.000. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van twee weken eerder.
In de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond nam het aantal besmettingen het afgelopen etmaal het meest toe, met 982. In 543 gevallen ging het om inwoners van Rotterdam.
14.45: Aantal opgenomen coronapatiënten stijgt tot boven de 1700
Ziekenhuizen behandelen momenteel 1738 coronapatiënten. Dat zijn er 86 meer dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag.
De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 184 coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 113 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. De intensive-careafdelingen hebben afgelopen etmaal 38 coronapatiënten opgenomen. Daarnaast hebben 23 mensen de ic verlaten, en daardoor steeg het totaal aantal coronapatiënten daar met 15 naar 379.
In de afgelopen 24 uur zijn 23 mensen verplaatst naar ziekenhuizen in andere delen van het land.
14.00: Kickbokser Badr Hari besmet met corona en stelt gevecht uit
Badr Hari is besmet met het coronavirus. Hij kan daardoor op 7 november niet in Rotterdam Ahoy tegen de Roemeen Benjamin Adegbuyi vechten. Organisator Glory heeft besloten het hele evenement uit te stellen.
‘Ik zit momenteel thuis in quarantaine en ben goed aan het herstellen na een paar dagen ziekte. We hebben alle maatregelen tegen Covid-19 sinds de uitbraak van de pandemie zeer serieus genomen. Maar helaas toch deze besmetting. Dat laat zien hoe serieus we dit virus moeten nemen. Ik heb nu rust nodig en zal mijn trainingen zo snel als mogelijk weer hervatten’, meldt Hari via Instagram.
https://www.instagram.com/p/CGhVyXYlAw1/
13.40: UNICEF legt 520 miljoen spuiten klaar voor coronavaccinaties
UNICEF legt nog dit jaar 520 miljoen injectiespuiten klaar voor mogelijke coronavaccinaties. “Dit is om ervoor te zorgen dat de benodigde spuiten in de landen beschikbaar zijn voordat de vaccins arriveren”, zei het VN-Kinderfonds maandag.
“Wereldwijd vaccineren tegen Covid-19 zal een van de grootste inspanningen in de menselijke geschiedenis zijn”, zegt Henrietta Fore, directeur van UNICEF. De organisatie is aangewezen om mensen in 92 lage- en middeninkomenslanden tegen het coronavirus te vaccineren.
11.00: Belgische horeca maand dicht, nachtklok in hele land
Cafés en restaurants in België gaan vanaf maandag vier weken dicht. In de strijd tegen het coronavirus wordt in het hele land vanaf dat moment ook een avondklok van kracht, kondigde premier Alexander De Croo vrijdagavond aan.
Mensen mogen zonder goede reden niet buiten zijn tussen middernacht en 05.00 uur ’s ochtends. Thuiswerken wordt verplicht voor banen die zich daarvoor lenen.
— Alexander De Croo 🇧🇪🇪🇺 (@alexanderdecroo) October 16, 2020
09.45 Aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland weer gedaald
In Duitsland zijn het afgelopen etmaal 4325 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er fors minder dan op zondag toen bij 5587 Duitsers het longvirus werd vastgesteld.
Voor de tweede dag op rij is het aantal nieuwe infecties flink afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM.
wknachrichten | Das Robert Koch-Institut hat am Montag für Hessen 336 nachgewiesene Neuinfektionen mit dem Coronavirus gemeldet. Auch die Zahl der Todesfälle stieg an. #corona #infektionen #pandemie https://t.co/vhKpXZ2Iw0
— TaunusOnline.de 🇪🇺 (@TaunusOnline) October 19, 2020
07.45 Burgemeesters kijken vooruit naar feestdagen in coronatijd
De burgemeesters van het Veiligheidsberaad blikken maandagavond in hun vergadering alvast vooruit naar de feestdagen. Ook gaan de bestuurders van de 25 veiligheidsregio’s het hebben onder meer over twijfelgevallen in de handhaving van de nieuwste maatregelen.
De meeste maatregelen zijn helder, legde een woordvoerster uit, maar er zijn altijd puntjes waarover discussie is. Zo was eerder niet helemaal duidelijk of je de restaurants op golfbanen moet scharen onder horeca of sportkantines.
7.10: Alles om een nieuwe lockdown te voorkomen: Italië scherpt coronaregels aan
De besmettingen rijzen de pan uit in Italië. Reden voor het land om met een nieuwe reeks maatregelen te komen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
De premier ondertekende zondagavond een nieuw decreet waarin hij burgemeesters aanspoort om pleinen en straten om 21.00 uur te sluiten om bijeenkomsten van mensen tegen te gaan. Ook legt hij een maximum op van zes mensen per tafel in restaurants die om middernacht moeten sluiten.
6.45: Leraren willen strengere coronamaatregelen in de klas
Vakbond Leraren in Actie (LIA) vindt dat het kabinet met strengere maatregelen moet komen om een veilige werkomgeving voor de leraar te garanderen.
Ruim tachtig procent van de leraren geeft in een recente peiling van LIA aan zich ernstige zorgen te maken over de werksituatie.
Door volle klassen is het lastig 1,5 meter afstand te bewaren en leerlingen zouden laks omspringen met het dwingende mondkapjesadvies.
Lees ook
Meer dan de helft EU-landen ‘rood’ op nieuwe coronareiskaart
– Rutte en De Jonge presenteerden dinsdagavond nieuwe maatregelen en kondigden een gedeeltelijke lockdown aan. Hier lees je alles wat je moet weten.
– Hoe kom je in coronatijden de winter door? Deze psycholoog geeft tips.