Politici worden steeds vaker bedreigd. Ook Rita Verdonk krijgt in de periode dat ze in de Tweede Kamer zit verschillende signalen dat mensen het op haar gemunt hebben.
Iets wat grote impact heeft op de voormalig politicus en haar gezin.
Rita Verdonk
Zo vertelt de oud-minister van Vreemdelingenzaken en Integratie in de podcast De Dag. Van haar familie mag Verdonk nooit meer terug de politiek in.
“Er kwam een veto op mijn politieke carrière. Zij hebben gezegd: ‘wij gaan dit niet nog een keer meemaken.'”
Verdonk is in het tweede en derde kabinet-Balkenende belast met de portefeuille integratie- en asielbeleid. Iets wat in die periode erg gevoelig ligt na de moord op politicus Pim Fortuyn (2002) en filmmaker Theo van Gogh in 2004.
Doodsbedreigingen
Op een gegeven moment ontvangt Verdonk doodsbedreigingen via brieven en per mail. Ook krijgt ze via de politie te horen dat het verstandig is om beveiligd te worden. Het leven van de oud-politicus verandert daardoor totaal.
“Ik heb een gezin, mijn kinderen waren toen in de puberleeftijd. Dan is het, of ik moet ‘de beveiliging in’, of ik moet stoppen als minister. Ik heb er toen thuis over gesproken. We waren toen allemaal eensgezind. Vooral doorgaan en dan kijken we wel wat er op ons afkomt.”
Vervolgens krijgt de oud-politicus een groot hek om haar huis en kan ze nergens naartoe zonder beveiliging. Voor haar kinderen is dit een moeilijke tijd.
Gezin Verdonk
“Ze kijken er met heftige emoties op terug. Hun moeder stond op een dodenlijst. De band met je kinderen verandert hier ook door. Ik kon niet eens meer met mijn dochter winkelen zonder dat er mannen van de beveiliging bij waren.”
Een moment uit die periode staat haar nog erg bij. “Dat er ineens mannen in traditionele moslimkledij bij mij in de doodlopende straat liepen. Dan kijk je later de camerabeelden terug en zie je dat ze gewoon bij je huis waren. Dat heeft wel hele grote impact op me gehad”, vertelt Verdonk.
Ze zal nooit meer terugkeren op het Binnenhof. Toch heeft ze geen spijt van de tijd waarin ze minister was. “Als je zo’n eervolle functie mag bekleden voor je land, dan moet je dat gewoon doen.”