De politie schoot dinsdagavond drie honden ‘met bloed op de bek’ dood om een vrouw te beschermen. De discussie rond risicohonden laait hierdoor weer op: moet er een hondendiploma komen of zelfs een fokverbod?
De meningen zijn verdeeld.
De politie schoot dinsdagavond drie honden ‘met bloed op de bek’ dood om een vrouw te beschermen. De discussie rond risicohonden laait hierdoor weer op: moet er een hondendiploma komen of zelfs een fokverbod?
De meningen zijn verdeeld.
Rotterdamse agenten kwamen dinsdagnacht af op een melding over een vrouw die hard aan het gillen was. Ze troffen haar zwaargewond aan. Volgens een politiewoordvoerder leken haar verwondingen “op bijtwonden van honden” en er lag veel bloed. Toen de agenten door de honden niet bij de vrouw konden komen, moesten ze de dieren doodschieten. De vrouw heeft de aanval overleefd. Ze paste op de honden – staffords – en was dus niet de eigenaar.
Er zijn ongeveer anderhalf miljoen honden in Nederland. Jaarlijks zijn er naar schatting 150.000 bijtincidenten. Eén op de vijf slachtoffers loopt daarbij ernstig letsel op. De overheid werkt daarom aan een landelijk registratiesysteem voor bijtincidenten, en iedere gemeente krijgt een meldpunt waar inwoners gevaarlijk gedrag van honden of hondenbezitters kunnen melden.
Lees ook
Moet je je huisdier wel of niet verzekeren? Deze dierenarts legt het uit
Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers zijn verantwoordelijk voor de meeste bijtincidenten, blijkt uit recent onderzoek van Bureau Beke en de Universiteit Utrecht. Hoog-risicohonden worden gekenmerkt door hun gespierde bouw en bijintensiteit. Daarnaast is het ‘bijten tot de prooi neervalt’ bij deze honden erfelijk bepaald, zegt criminoloog Anton van Wijk tegen EenVandaag. “Waar andere honden misschien een keer bijten en weer loslaten, houdt de hoog-risico hond vast en kan gaan schudden.”
Het is daarom beter om bepaalde rassen “te laten uitsterven”, zei PvdA’er William Moorlag gisteren in de Tweede Kamer. “We moeten nu echt kiezen voor onze veiligheid en bepaalde honden uit onze samenleving weren.” Maar het Ministerie van Landbouw is tegen een fokverbod. “Het is niet effectief om het fokken van een ras te verbieden, omdat de eigenaar en omstandigheden ook een rol spelen”, zei een woordvoerder tegen NPO Radio 1.
Lees ook
Vijfjarig meisje in het gezicht gebeten door hond van haar oma
De Koninklijke Hondenbescherming komt daarom met een andere oplossing: een verplicht hondendiploma zodat baasjes beter voorbereid een hond aanschaffen. Je mag dan pas een hond als je hebt bewezen dat je ermee kunt omgaan. Een goed idee, zegt VVD-Kamerlid Arne Weverling op NPO Radio 1. Maar wel alleen voor risicohonden. “Andere hondenbezitters moeten we er niet mee vermoeien.” Mensen die een hond “als vechtmachine” gebruiken, mogen sowieso geen hond hebben, zei hij gisteren in de Tweede Kamer.
Wanneer je voor de aanschaf van een hond meer over het ras weet, is er meestal sprake van een betere match, zegt honden gedragstherapeut Ulrike Meder tegen LINDA.nl. Ze heeft gewerkt met ‘The Dog Whisperer’ Cesar Millan en traint veel risicohonden aan huis. Meder vindt een hondendiploma een goed idee. “Ik wil niet tussen rassen discrimineren, maar bepaalde rassen hebben meer tijd en leiding nodig dan andere rassen.” Als je de eigenschappen en behoeftes van de hond van tevoren weet, maak je een bewuste en geïnformeerde keuze over een levenslange verbintenis. “Misschien komen er dan uiteindelijk wel minder Pitbulls in het asiel terecht.”
De politie schoot dinsdagavond drie honden dood om een vrouw te beschermen. De discussie rond risicohonden laait hierdoor weer op. Moet er een hondendiploma komen? Je mag dan pas een hond als je hebt bewezen dat je ermee kunt omgaan.
— LINDA. (@LINDAnieuws) August 22, 2019