Rechters hebben in de toeslagenaffaire het overgrote deel van de ouders in de kou laten staan en leden naar eigen zeggen aan juridische tunnelvisie.
Dat schrijft het AD.
Toeslagenaffaire
De punten komen naar voren in een kritisch rapport van de beroepsgroep zelf over de toeslagenaffaire. De conclusie van de onderzoekers luidt dat rechters onder andere de kant van gewone burgers moeten durven kiezen.
De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag riep rechters vorig jaar op hand in eigen boezem te steken. Zij kozen namelijk steevast de kant van de Belastingdienst in de grootschalige toeslagenaffaire.
Rechters
Een commissie van rechters en juridische experts gaf gehoor aan de oproep. De Werkgroep Reflectie Toeslagenaffaire Rechtbanken heeft daarop alle 16.753 kinderopvangtoeslagenzaken doorgelicht die tussen 2010 en 2019 bij bestuursrechters in Nederland binnenkwamen.
De conclusies liegen er niet om, blijkt uit het eindrapport Recht vinden bij de Rechtbank dat in handen is van de krant. De meerderheid van de rechters volgde de ‘alles of niets’-uitleg van de regels door de Raad van State.
Ouders moesten daarbij zelfs bij minimale fouten alle kinderopvangtoeslag – soms tienduizenden euro’s of meer – terugstorten aan de Belastingdienst.
Het reflecteren op hun eigen werk was voor de Werkgroep Reflectie Toeslagen niet makkelijk. “Wij hebben het terugkijken soms als confronterend ervaren. Vooral in de ontmoeting met gedupeerde ouders die ons bijvoorbeeld vertelden over de gevolgen van de toeslagenaffaire voor hun persoonlijke leven.”
De getroffen ouders gaven bestuursrechters in die gesprekken ook adviezen. “Wees als rechter meer mens”, bijvoorbeeld. Of: “Houd rekening met de persoon die voor je staat en probeer je in die persoon te verplaatsen.” Een ander advies: “Behandel ons niet als nummer, want iedere zaak is anders.”