In No Way Back VIPS gaan bekende Nederlanders onder begeleiding van oud-commando Ray Klaassens op survivaltocht. Tijdens deze reis trotseren de avonturiers de ruige wildernis van Roemenië. Tevens wacht er voor degene die de eindstreep weet te halen een hoofdprijs van 50.000 euro.
Oud-commando Ray Klaassens over 'No Way Back VIPS': 'Je leert elkaar pas echt kennen als iedereen gelijk is'
Ray vertelt LINDA. over zijn rol als begeleider in het programma.
Ray Klaassens ‘No Way Back VIPS’
Als oud-commando heeft Ray vaak in barre omstandigheden moeten overleven. “Ik durf te stellen dat dit zo’n groot onderdeel van mij geworden is, dat voor mij persoonlijk veel voorbereiding niet nodig was. Ik heb allerlei flora en fauna mogen ervaren door mijn professionele bestaan. Denk hierbij aan de jungle, bergtoppen, moerasgebieden of wat dan ook. Hier moest ik altijd voor mezelf zorgen, samen met een groep mensen die ik vertrouwde.”
“Daarentegen denk ik wél dat voorbereiding voor de deelnemers van dit programma erg waardevol kan zijn. Dan heb ik het over het aanschaffen van gepaste kleding, inlezen over het gebied waar je in terecht komt en bijvoorbeeld het maken van vuur. Op die manier maak je het survivallen al vóór aanvang van het programma een beetje eigen.”
Rol als begeleider
Ray begeleidt de groep bekende Nederlanders gedurende hun tocht. “Ik was daar niet om problemen voor hen op te lossen. Mijn intentie was juist dat de deelnemers dit zelf gingen leren. Ik haal graag het beste uit mensen en ik ben dan ook niet bang om ze te confronteren met moeilijke situaties. Klagen en zeuren over je ellendige dag heeft in mijn optiek geen zin. Je moet kijken wat je samen kunt doen om de omstandigheden beter te maken. Uiteindelijk hebben de deelnemers alle obstakels die ze tegenkwamen zelf overwonnen. Ik heb ze enkel geholpen met het worden van een sterkere versie van zichzelf.”
Volgens de oud-commando zijn mensen tegenwoordig minder gewend om alles uit zichzelf te halen. “Vandaag de dag is alles om ons heen gericht op meer resultaat, met minder energie. We willen meer gemak en comfort en dat is precies wat we in No Way Back van de deelnemers wegnemen.”
Deze BN'ers gaan de strijd aan met de wildernis in 'No Way Back VIPS'Lees ook“Een goed voorbeeld hiervan vond ik hoe de groep omging met de koude temperatuur in het gebied. In eerste instantie keken ze mij aan, want het leek in hun ogen onverantwoord en gevaarlijk te worden. Dat is dus niet de oplossing. Op dat moment moesten ze bij zichzelf nagaan hoe ze het weer warm konden krijgen. Uiteindelijk is dit heel simpel: trek een sprintje, beweeg snel, ga knieheffen of druk jezelf op. Binnen vijf minuten ben je weer warm. Je moet gewoon zelf de energie leveren.”
Coach
Ray wordt onder andere bekend als instructeur in het programma Kamp Van Koningsbrugge. “De programma’s vallen niet met elkaar te vergelijken”, zegt hij. “De fysieke- en mentale gesteldheid van de deelnemers is compleet anders. Ik denk dat een doorsnee Nederlander zich beter kan vergelijken met de avonturiers in No Way Back. Bij Kamp Van Koningsbrugge kan je namelijk ook afvallen doordat je niet voldoet aan de norm van de Special Forces. Deze norm is er niet in No Way Back. Hier moet je enkel zorgen dat je samen met de groep de eindstreep haalt. Mocht jouw samenwerking niet voldoende zijn, dan merk je dit vanzelf aan de andere deelnemers. Hier kan de betreffende persoon vervolgens zelf zijn conclusies uit trekken.”
Ook de rol van Ray is anders in de twee programma’s. “In Kamp Van Koningsbrugge ben ik een soort ‘hoeder’ van de norm van de Special Forces. In No Way Back ben ik eerder een coach. Ik probeer het beste uit de deelnemers te halen. Als iemand een dag geen zin heeft is dat niet mijn probleem, maar het probleem van de groep. Ze moeten tenslotte met elkaar die tocht uitlopen.”
Deze drie kandidaten hebben 'Kamp van Koningsbrugge' voltooid: 'Samen pijn geleden'Lees ookKwetsbaarheid
De oud-commando heeft onwijs genoten van het leiden van de groep bekende Nederlanders. “Ik heb heel veel persoonlijke gesprekken met mensen gehad. Deze gesprekken hebben mij veel geleerd. We hebben het namelijk over ‘bekende’ mensen, tenminste dat wordt zo gezegd. Toch moeten we niet denken dat we deze mensen daadwerkelijk kennen, puur omdat ze bekend zijn. Dat is namelijk niet zo. Er zit altijd iets tussen en je krijgt enkel een fractie van iemands leven mee.”
“Je leert een persoon echt kennen op het moment dat je allemaal gelijk bent. Wie zijn er voor je als niks vanzelfsprekend is. We hebben het allemaal koud, we hebben allemaal te weinig te eten en we worden allemaal nat. Dan zie je de kwetsbare kant van mensen. Alle andere poespas maakt op zo’n moment niks meer uit. Ik heb de groep écht leren kennen en nu weet ik wat voor een bijzondere mensen het zijn. Hier ben ik dankbaar voor.”
‘No Way Back VIPS’ kijk je vanaf 5 januari elke zondag om 20.30 uur op SBS6.
Jeroen van Koningsbrugge mist vrouwen bij 'Kamp van Koningsbrugge': 'Ze melden zich amper aan'Lees ook