De Randstad versus de regio blijft een goed onderwerp voor discussies op verjaardagen. Stadsmensen zouden arrogant zijn en dorpsbewoners juist sociaal. Tijd voor een sociaal experiment in ‘Wie denk je wel dat je bent’.
Experiment met een knipoog: zijn mensen uit de Randstad nou écht onaardiger dan dorpelingen?
“Wij Amsterdammers vinden iedereen buiten de ring al een boer”, geeft presentator Joep Deudekom gekscherend toe.
Slanker in de stad
Er zijn wel degelijk wetenschappelijk aangetoonde verschillen tussen stedelingen en dorpelingen, ofwel Randstad versus regio, vertelt psycholoog dr. Tila Pronk in Wie denk je wel dat je bent.
Zo kunnen dorpelingen hun hart ophalen bij aankomende rij-examens: mensen uit een dorp slagen namelijk sneller voor hun rijbewijs. Ook wat betreft richtingsgevoel komen ze beter uit de verf, ze zullen dus minder snel navigatie nodig hebben.
Daartegenover staat dat stedelingen weer een streepje voor hebben – of eigenlijk achter – op de weegschaal. “Mensen in de stad zijn gemiddeld wat slanker”, aldus dr. Pronk.
Sociaal experiment met een knipoog
Maar hoeveel klopt er van het vooroordeel dat stedelingen eigenlijk maar onbehulpzaam zijn? En zijn dorpelingen daadwerkelijker veel socialer dan hun stedelijke tegenhangers? In het sociale experiment met een knipoog wordt de betrokkenheid van 20 dorpelingen en 20 stedelingen getest.
Onderzoeker Eva loopt namelijk op krukken én heeft onlangs haar kat op tragische wijze verloren. Hoeveel proefpersonen informeren naar haar blessure terwijl ze bij hen een vragenlijst afneemt? En springen meer stedelingen of juist dorpelingen in de bres, wanneer Eva onhandig met haar krukken naar de la met pennen wankelt?
Spik
Het blijkt gemiddeld genomen dicht bij elkaar te liggen. Zo schieten meer dorpelingen te hulp bij Eva’s zoektocht naar een nieuwe pen. Maar zijn er meer stedelingen begaan met het noodlottige einde van Spik, Eva’s kat.
Volgens dr. Pronk valt er voor beide kampen wat te zeggen. De dorpelingen zijn volgens dit onderzoek over het algemeen wat behulpzamer en stedelingen juist wat empathischer.
Een reden zou Spik kunnen zijn: “Huisdieren in de stad hebben vaak een sociale functie voor de gezelligheid. In dorpen hebben ze vaak praktisch nut dus het kan zijn dat dorpelingen wat zakelijker kijken naar een dode kat”, lacht dr. Pronk. “Alsof je stofzuiger kapot is.”
Meer van het sociale experiment zien? Dat kan hier.
Kees Tol experimenteert in 'Over Gewicht': 'Ik sportte terwijl ik onder stroom stond'Lees ook