Heel Nederland reageert geschokt op de dood van Derk Wiersum. De advocaat werd woensdagochtend vlak bij zijn huis doodgeschoten.
Wie was deze advocaat, die door zijn collega’s vol lof wordt omschreven?
Heel Nederland reageert geschokt op de dood van Derk Wiersum. De advocaat werd woensdagochtend vlak bij zijn huis doodgeschoten.
Wie was deze advocaat, die door zijn collega’s vol lof wordt omschreven?
Wiersum (44) stond bekend als ‘een zeer prettig mens en een kundige en integere strafrechtadvocaat’, meldt de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. Op Twitter omschrijven collega-advocaten hem met termen als ‘aimabel, intelligent, net, collegiaal, passievol’ en ‘een uitstekend advocaat’.
Lees ook
Geschokte reacties op liquidatie advocaat Derk Wiersum
De passie voor het vak blijkt ook uit interviews met hem. In een video uit 2017 zegt hij: “Ik sta altijd de underdog bij. De verdachte is nu eenmaal een underdog die vecht tegen het systeem. Die heeft een advocaat verschrikkelijk hard nodig.”
Hij zat zo’n zestien jaar in het vak: in 2003 werd Wiersum beëdigd als advocaat. Voor die tijd studeerde hij Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkte de afgelopen jaren voor verschillende advocatenkantoren in het strafrecht. Wiersum was in maart voor zichzelf begonnen met Advocatenkantoor Wiersum.
Naast zijn werk als advocaat was Wiersum onder meer penningmeester van de Stichting Rechtshulp Terdoodveroordeelden – een stichting die tegen de doodstraf strijdt – en stond hij als advocaat voor de stichting Dutch&Detained Nederlanders bij die in het buitenland vastzitten. Wiersum was tevens plaatsvervangend rechter bij de rechtbank van Zeeland-West-Brabant.
De laatste jaren richtte Wiersum zich vooral op zware en georganiseerde criminaliteit. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi.
Die zaak voerde hij aanvankelijk samen met zijn collega Bart Stapert. In juni 2018 trokken zij nog gezamenlijk aan de bel omdat ze vonden dat het OM niet in staat was de veiligheid van de familie van B. te garanderen. Directe aanleiding daarvoor was de moord op de broer van de kroongetuige, Reduan B., een paar maanden eerder. Stapert stopte om die reden met zijn vak. “De moord op Reduan was voor het OM en mij een wake-upcall. Iedereen kon opeens een doelwit worden.’, zei hij daarover in de Volkskrant. Wiersum werd niet beveiligd, melden ingewijden aan meerdere media.
Lees ook
Advocaat van kroongetuige Nabil B. doodgeschoten in Amsterdam
Wiersum laat een vrouw en twee jonge kinderen achter. De vrouw van de advocaat was getuige van de liquidatie, melden buurtbewoners. De moord vond plaats dicht bij het huis van Wiersum in Amsterdam Buitenveldert.