Marvin ‘Professor Podcast’ Jacobs zet de mooiste nieuwe podcasts op een rij, zodat je lekker luisterend de kerst in kunt.
Met je koptelefoon de feestdagen in: Professor Podcast tipt zijn favorieten
De Vlaamse Kunstroof
In België is het al een kleine eeuw voer voor speculaties en complottheorieën: de diefstal van een deel van het Lam Gods. Dit Middeleeuwse kunstwerk kun je zien als de Belgische Nachtwacht: het is een altaarstuk dat bestaat uit 12 delen en nog altijd – incompleet – te zien is in een kathedraal in Gent. In 1934 werden twee panelen gestolen en één daarvan is nooit meer teruggevonden.
Journalisten Ieke Schout en Lieke Malcorps reconstrueren deze kunstroof, volgens velen de grootste uit de geschiedenis. Ze spreken met onderzoekers die zich al jaren in het mysterie verdiepen en ontdekken een aantal zeer interessante theorieën. Een fascinerend verhaal dat op een fijne manier wordt verteld.
Luister naar De Vlaamse Kunstroof
Gothrecht
Dit is zonder twijfel één van de meest verrassende en originele podcasts van het jaar, gemaakt door onder meer Pepijn Lanen – die je wellicht beter kent als Faberyayo van De Jeugd van Tegenwoordig. Dit verhaal speelt zich af in een grauw kantoorgebouw: het Pierre Bokma Complex. Hier werkt de gothic vrouw Brinta (Georgina Verbaan), zij is verliefd op kantoorgenoot Liya. Om met haar in contact te komen, heeft Brinta een plan bedacht waarin een Japanse koffieautomaat een cruciale rol speelt. Alleen is het apparaat ineens spoorloos verdwenen en daarmee wordt een reeks dramatische gebeurtenissen in gang gezet.
Inderdaad, een bizar plot. Maar o, o, o… wat is dit met veel liefde en plezier gemaakt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de topcast met onder meer Herman Koch, Ruben Nicolai, Annet Malherbe en Pierre Bokma (in de rol van, jawel, een kopieerapparaat).
Luister naar Gothrecht
Onland
De enorme hoeveelheid aan true crime-podcasts is soms een beetje ongemakkelijk: waarom willen we zo graag gruwelen bij verhalen die – zeker voor de betrokkenen – zo enorm pijnlijk zijn? De wrede moord en verkrachting van de 12-jarige Rinie Wielheesen, in 1970, is ook zo’n zaak waarbij je de rillingen over de rug lopen. Maar de aanpak van podcastmaker Joost Engelberts is verre van sensationeel: hij benoemt het ongemak van hemzelf en zijn omgeving als hij zich in deze zaak vastbijt.
De reden dat hij dit doet, is dat Rinie destijds zijn buurmeisje was. De moord laat hem, 50 jaar na dato, nog steeds niet los. Ook in de Achterhoek, waar dit misdrijf plaatsvond, heeft het zijn sporen nagelaten. Onland is geen puzzeltocht met theorieën en mogelijke daders, maar een zorgvuldig gemaakte schets van een gemeenschap waar het noodloot wreed toesloeg.
Luister naar Onland
Staatsgeheim
‘Een podcast die nooit gemaakt had mogen worden.’ Zo luidt de veelbelovende ondertitel van Staatsgeheim, een vierdelige fictie-podcast die is gemaakt door acteur Harm Duco Schut en fotograaf/filmmaker Loek Hennipman. In deze reeks wordt een student, Max, de wildernis ingestuurd samen met iemand die hij niet kent. Een soort reality show á la Expeditie Robinson, maar dan als podcast. De winnaar krijgt achtduizend euro.
Al snel blijkt de werkelijkheid heel anders in elkaar te steken en spelen er op de achtergrond veel grotere belangen dan Max ooit had kunnen denken. Knap verhaal, goed geacteerd en mooi geproduceerd. Perfect voor een paar uurtjes binge-listening.
Luister naar Staatsgeheim
Phasmophobia
Afgelopen weekend – goed getimed zo vlak voor de kerstvakantie – verscheen in één keer de vijfdelige reeks Phasmophobia. Ook dit is een fictie-podcast, al vergeet je dat vrij snel als je aan het luisteren bent. De bedenkers van deze podcast maakten eerder de succesvolle reeks De Blankenberg Tapes en kozen een vergelijkbare aanpak. De acteurs praten zo losjes en naturel dat het doet denken aan een documentaire.
Het verhaal gaat over Hanna en Raoul, die verliefd op elkaar worden en willen trouwen. Als huwelijkscadeau krijgen ze van Hanna’s vader een landhuis op het Vlaamse platteland. Het huis is vervallen, maar desondanks besluit het stel om hier de trouwerij te laten plaatsvinden. Al vanaf de voorbereidingen loopt dit totaal anders dan gepland…
Luister naar Phasmophobia
De toppers van 2020
Ook al was dit een jaar om heel erg snel te vergeten, in podcastland gebeurde heel veel moois. Dit waren de mooiste producties van afgelopen jaar:
– De Plantage van mijn Voorouders: de grote én terechte winnaar van de Dutch Podcast Awards. Luister hier.
– De Laatste Dans: podcastmaker en zanger Frans Pollux gaat op zoek naar een mysterieus verdwenen stamgast. Luister hier.
– De De Speld Podcast: dit satirische nieuwsmerk heeft – hoera! – nu ook een eigen podcast. Luister hier.
– De Man en de Maan: prachtig verhaal over een wetenschapper met een ogenschijnlijk onmogelijke droom. Luister hier.
Marvin Jacobs is de Professor Podcast van LINDA.nl. Hij is Creative Director bij Airborne en ontwikkelt podcasts voor mooie merken. Zijn laatste productie is Verborgen Verhalen, over mysteries in Nederland. Een handig overzicht van alle Professor Podcast-tips en de genoemde afleveringen vind je in deze Spotify-afspeellijst. Tips, vragen of opmerkingen? Mail de professor via redactie.nieuws@linda.nl.
Lees ook
Dit zijn de allerbeste podcasts van dit najaar volgens Professor Podcast