De invasie van Oekraïne houdt ons land in zijn greep. Door de oorlogsdreiging heeft de prepshop van Luuk van de Ruit en Jeroen Klaassen het drukker dan ooit.
Mensen slaan massaal noodvoorraden in om voorbereid te zijn op eventuele barre tijden.
Preppen
‘Preppen’ betekent goed voorbereid zijn en jezelf in je dagelijkse behoeften kunnen voorzien als er sprake is van onvoorziene omstandigheden, zo legde Jeroen in een eerder interview uit. Tijdens een pandemie bijvoorbeeld, maar ook tijdens langdurige stroomuitval of oorlog.
Sinds er oorlog is uitgebroken in Oekraïne, draait Jeroens prepshop.nl overuren. “We hebben tijdens corona al een aantal pieken meegemaakt, vanwege de lockdowns en de avondklok”, zegt mede-eigenaar Luuk. “Maar dat was niks in vergelijking met wat er nu gebeurt. Dit is tien keer heftiger.”
Mensen kloppen aan voor waterfilters en noodrantsoenen, zoals gevriesdroogd voedsel. Maar ook voor gasmaskers met nucleaire filters. “Dat loopt alleen niet zo storm. Als we jodiumtabletten mochten verkopen, dan zou dat wél stormlopen”, voorspelt Luuk. Ook hun eigen samengestelde noodpakketten zijn in trek.
Gemoedsrust
De run op prepproducten komt volgens Luuk vooral door het gevoel van machteloosheid. “Veel mensen kopen voor hun gemoedsrust een compleet pakket. Want hoe je het ook wendt of keert, er is momenteel een vorm van dreiging. Het is dan heel menselijk om actie te willen nemen.”
Denk bijvoorbeeld aan het hamsteren van wc-papier. “Mensen hebben dan het gevoel dat ze tenminste iéts doen. En na het kopen van survivalgerelateerde producten voelen ze zich toch iets beter.”
Waterfilter
Poetin dreigt met nucleaire sancties, met alle gevolgen van dien. Kun je je daar tegen preppen, of zorgt het slechts voor schijnveiligheid? Een waterfilter is in ieder geval nooit mis, vindt Luuk. “Als een nucleaire bom 100 kilometer verderop valt, kan het water besmet raken. Met een waterfilter kun je regen- of slootwater toch drinkbaar maken”, legt hij uit.
Zo’n waterfilter komt ook goed van pas als de stroom uitvalt, aangezien die de waterdruk regelt. “Een waterfilter is wat mij betreft geen schijnveiligheid. Ik zie het eerder als een verzekering. We betalen ook een verzekering voor ons huis, die we amper gebruiken. Ik vind een investering van 170 euro voor een waterfilter die je misschien nooit gebruikt daarom ook schappelijk.”
Druk
De eigenaar van de prepshop heeft zelf nog geen extra maatregelen genomen. “Daar hebben we helemaal geen tijd voor. We staan al dagen alleen maar dozen te sjouwen en als we thuis komen gaan we naar bed”, vertelt hij. “Gelukkig is de winkel nooit leeg. Dus het scheelt als je daar de sleutel van hebt.”