Klimaatverandering is voortdurend in het nieuws. En hoewel er nog veel onzeker is, zijn de voorspellingen vaak weinig bemoedigend. Hoe bespreek je dit met kinderen zonder hen angst in te boezemen?
The Huffington Post zet een aantal tips op een rij.
Maak het bespreekbaar
Veel ouders hebben de (begrijpelijke) neiging om hun kinderen te beschermen tegen alles wat hen angstig maakt, maar dit betekent niet dat je moeilijke onderwerpen maar moet vermijden. Wanneer je als ouder moeilijke onderwerpen uit de weg gaat, worden gevoelens van angst en woede bij kinderen alleen maar sterker.
Vermijd doemscenario’s (tot hun tiende)
Dat klimaatverandering niet genegeerd moet worden, betekent niet dat je jonge kinderen kunt overladen met allerlei horrorscenario’s. Volgens de Amerikaanse hoogleraar David Sobel zijn kinderen tot hun tiende niet in staat om de impact van wereldproblematiek, zoals klimaatverandering of de gevolgen van het kappen van het regenwoud te begrijpen. Laat staan dat ze er rationeel op kunnen reageren. Het is volgens Sobel daarom beter om gesprekken hierover uit te stellen, totdat het kind daar klaar voor is. “Dit betekent niet dat je het probleem ontkent, maar dat je de ontwikkeling van je kind respecteert”, aldus de hoogleraar.
Begin klein
Wees als ouder consistent en leg in simpele taal uit waarom je keuzes maakt. Bijvoorbeeld bij het scheiden van afval: ‘laten we dit recyclen, want dan kunnen er nieuwe producten van gemaakt worden en dat is beter voor de aarde’. Sobel: “Naarmate kinderen ouder worden en meer oog krijgen voor klimaatverandering, gaan ze het verband met hun kleine, dagelijkse rituelen begrijpen. Hierdoor zullen ze zich minder hulpeloos voelen door de omvang van de klimaatproblematiek, maar zich juist aangemoedigd voelen omdat ze weten dat ze met kleine acties iets kunnen bijdragen.”
Let op angstsignalen
Klimaatactivist Greta Thunberg zegt dat de depressieve klachten die ze op haar elfde kreeg deels werden veroorzaakt door haar angst voor klimaatverandering. Hoewel er weinig bekend is over de impact van milieukwesties op de mentale gezondheid van kinderen, is dit wel iets om in de gaten te houden als ouders. Zorgen om de toekomst van de aarde zouden geen invloed moeten hebben op het functioneren van een kind of tiener. Als er toch angstklachten ontstaan, kan een kind baat hebben bij professionele hulp.
Uiteindelijk is je doel als ouder drievoudig, stelt de Amerikaanse psycholoog Susan Clayton. “Erken dat er een probleem is, benadruk dat er dingen zijn die je eraan kan doen en moedig kinderen aan om betrokken te zijn.”