Nu het land weer bijna helemaal opengaat, kunnen we massaal met z’n allen afspreken en op het terras ploffen. Klinkt heerlijk, maar voor sommigen gooit post-lockdown anxiety roet in het eten.
Post-lockdown anxiety? Zo zeg je nee tegen alle drukte en afspraken
Want wat als je overprikkeld raakt nu bijna alles weer mag? Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema vertelt hoe je dit aan je omgeving uitlegt.
Post-lockdown anxiety
Het ‘nieuwe normaal’ verandert langzaam weer terug naar het ‘oude normaal’. Hoewel de meeste mensen staan te juichen bij deze versoepelingen, zoals de afschaffing van de mondkapjesplicht en het toestaan van evenementen, eisen de beperkingen door de lockdowns ook hun tol op sociaal gebied. De overgang van weinig naar veel prikkels is voor sommigen te veel. Met vrienden erop uit is opeens uitputtend en op een druk terras vertoeven, overweldigt je. “En dan is het hopen dat andere mensen daar meer begrip voor hebben gekregen”, aldus neuropsycholoog Chantal van de Leest, die LINDA.nl eerder sprak over prikkels na coronatijd.
Communiceren
Als het aan Ritsema ligt, is het niet een kwestie van hopen, maar een kwestie van communiceren. “Met eerlijkheid kom je het verst”, aldus de etiquette-specialist. “Vertel hoe je je voelt en waarom je ervoor terugdeinst en geef dit duidelijk aan. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je er nog niet aan toe bent of dat je wat tijd en ruimte nodig hebt.”
Daarnaast is bij een keer niet afspreken geen man overboord. “Er zijn altijd situaties waar je moeilijk onderuit komt en je over je eigen bezwaren heen moet stappen om de relatie te redden, maar er zijn ook genoeg zaken – zoals deze – die niet zo belangrijk zijn. Iedereen heeft altijd het recht om ergens nee tegen te zeggen, ook los van corona”, zegt Ritsema. “En iedereen zal dat antwoord ook altijd moeten accepteren.”
Compromissen
Volgens Ritsema is een smoes gebruiken dan ook overbodig. “In sommige situaties is een excuus nodig om ergens onderuit te komen, maar als het om coronatoestanden gaat niet. Mensen zullen de situatie heus wel begrijpen. Daarnaast zullen er meer mensen zijn die hetzelfde probleem herkennen.”
Ritsema raadt wel aan compromissen te sluiten waar mogelijk. “Als je last hebt van post-lockdown anxiety moet je alles weer langzaam opbouwen, want als je helemaal niets onderneemt en overal nee tegen zegt, dan lukt het niet meer om een sociaal leven te leiden. Je kan niet de rest van je leven alleen thuiszitten”, aldus de etiquette-specialist. Spreek daarom niet voor een hele dag af, maar bijvoorbeeld anderhalf uur. Zo’n compromis is een goede manier om stapje voor stapje weer bij de mensen te komen.”
Lees ook
Als straks alles weer mag, raken we dan overprikkeld? Deze psycholoog geeft antwoord