Heb je net je boosterprik binnen, volgt vrijwel direct daarna een positieve testuitslag. Kan een vaccinatie je coronatest beïnvloeden?
Oftewel: kan een coronatest onderscheid maken tussen het ‘normale’ virus en vaccin, of werkt dit anders?
Positieve testuitslag
Veel Nederlanders halen op dit moment hun boosterprik, terwijl tegelijkertijd de omikronvariant door het land raast. Wie vrij snel na de booster een positieve testuitslag krijgt, vraagt zich wellicht af of het vaccin daar iets mee te maken heeft. Is de uitslag dan wel ‘echt’ positief? We leggen je uit hoe het zit.
In veruit de meeste vaccins zitten dode virussen, zoals bij de griepprik. Je wordt daar niet ziek van, maar je immuunsysteem leert het virus wel te herkennen en erop te reageren. Je zou hierdoor kunnen denken dat je na de boosterprik ook positief kunt testen op het coronavirus.
Immuunsysteem
Maar dat klopt niet, zei het RIVM in 2021 al tegen RTL Nieuws. In het coronavaccin zitten geen dode virusdeeltjes, maar alleen een klein stukje dat ervoor zorgt dat je lichaam zelf de spike-eiwitten van het coronavirus gaat aanmaken. Hoewel de vaccins je niet ziek kunnen maken, word je immuunsysteem wél geactiveerd en zul je antistoffen aanmaken.
Aangezien er na de prik geen dode virussen in je lichaam zitten, zul je niet positief testen: of dit nu via een PCR- of zelftest is. Beide testen detecteren andere deeltjes van het virus dan dat ene kleine stukje dat in de vaccins zit.