Als gevolg van de warme temperaturen in de Alpen, smelten gletsjers in een alarmerend tempo. En dat is gevaarlijk.
Daarom zijn er nu een aantal van de populairste wandelroutes gesloten.
De Alpen
Door het aanhoudende warme weer smelt het ijs en daarmee ook de gletsjers in de Alpen sneller dan normaal. Routes die deze tijd van het jaar normaal gesproken veilig zijn, zijn nu gevaarlijk door de kans op vallende stenen die vrijkomen uit het ijs.
De waarschuwing geldt op dit moment voor ongeveer een dozijn pieken. “Waaronder de Matterhorn en de Mont Blanc”,,zegt Pierre Mathey, het hoofd van de Zwitserse berggidsenvereniging, tegen het Franse persbureau AFP. “Dit gebeurt veel eerder in het seizoen dan normaal. Meestal zien we dergelijke sluitingen in augustus, maar nu zijn ze eind juni al begonnen.”
Wandelaars
Alpengidsen die normaal gesproken duizenden wandelaars naar de hoogste top van Europa begeleiden, kondigden eerder deze week al een stop aan voor de Mont Blanc. Die berg strekt zich uit over Frankrijk, Italië en Zwitserland. Ook zagen berggidsen af van tochten langs de klassieke route naar de Jungfrau-piek in de Zwitserse Alpen. Naar verluidt was het de eerste keer in een eeuw tijd dat de tochten niet doorgingen.
Begin deze maand kwamen elf bergbeklimmers om het leven, nadat ze bedolven raakten onder ijs, sneeuw en rotsblokken in de Italiaanse Alpen. Dat gebeurde toen een deel van de gletsjer op de berg Marmolada afbrak. Er raakten ook acht mensen gewond. De gletsjer brak nadat een dag eerder een recordtemperatuur van 10 graden Celsius was gemeten. Wetenschappers stellen dat klimaatverandering voorheen stabiele gletsjers onvoorspelbaarder maakt.