Een Poolse vrouw is overleden nadat artsen weigerden een abortus uit te voeren bij haar. Het ziekenhuis wees op de abortuswet.
De familie van de Poolse vrouw beschuldigt de staat voor het hebben van ‘bloed aan zijn handen’. Dit meldt The Guardian.
Poolse vrouw
De vrouw, Agnieszka T, was naar verluidt drie maanden zwanger van een tweeling toen ze op 21 december werd opgenomen in het Heilige Maagd Maria ziekenhuis in Częstochowa. Haar dood komt een jaar nadat Polen een van de meest beperkende abortuswetten in Europa invoerde.
Volgens een verklaring, vrijgegeven door familieleden, ervoer de 37-jarige zwangere vrouw pijn toen ze in het ziekenhuis aankwam, maar was ze nog “volledig bij bewustzijn”.
Verslechterde toestand
De eerste foetus stierf op 23 december in de baarmoeder, maar de artsen weigerden de foetus te verwijderen. Ze beriepen zich op de huidige abortuswetgeving. De familie van de vrouw zegt dat “haar toestand toen snel verslechterde”.
Het ziekenhuis wachtte tot de hartslag van de tweede foetus een week later ook stopte. Vervolgens duurde het nog twee dagen totdat de artsen de zwangerschap op 31 december wisten af te breken.
Overleden
Agnieszka overleed op 25 januari na weken van verslechterende gezondheid. Haar familie vermoedt dat ze is overleden als gevolg van een septische shock. Het ziekenhuis heeft de oorzaak van haar dood echter niet vastgesteld in een verklaring. De artsen denken dat de vrouw mogelijk rauw vlees had gegeten en daardoor is overleden.
‘Dit bewijst dat de huidige regering bloed aan haar handen heeft’, aldus de familie van de vrouw in een verklaring op Facebook. De familie heeft ook beelden geplaatst van Agnieszka in slechte gezondheid kort voor haar dood.
Niet de eerste keer
In september kwam al eerder naar buiten dat een vrouw, Izabela, is overleden nadat artsen weigerden een zwangerschap af te breken. De vliezen van de vrouw braken in de 22ste week van haar zwangerschap.
Haar familie beweert dat een abortus werd geweigerd. Het ziekenhuis beriep zich op de abortuswetten van het land. Uit een onderzoek bleek dat “medische wanpraktijken” tot de dood van Izabela hadden geleid. Het ziekenhuis kreeg een boete opgelegd.