Gemeenten kunnen wat minister-president Mark Rutte betreft snel aan de slag met een extra energietoeslag voor de allerarmste gezinnen.
Hij had eigenlijk pas na de zomer een besluit willen nemen, maar daar nam de Tweede Kamer geen genoegen mee.
Extra energietoeslag
Het kabinet bestudeerde de afgelopen weken een reeks voorstellen vanuit de oppositie om in de Voorjaarsnota extra maatregelen op te nemen. De oppositie deed de voorstellen om de pijn van de torenhoge inflatie voor huishoudens nog dit jaar extra te verzachten. Maar al deze ideeën bleken veel te vereisen van de toch al overbelaste uitvoeringsinstanties van de rijksoverheid.
De gemeenten stelden dinsdag voor dat zij nog wel wat extra’s kunnen doen om het kabinet te helpen. Zij zijn al belast met de uitbetaling van de eerder beloofde energietoeslag van 800 euro voor de armste huishoudens. Als het kabinet er geld voor beschikbaar stelt, willen zij zorgen dat dit bedrag wordt opgehoogd.
Overstag
Rutte benadrukte eerst dat het maar de vraag is of deze verhoging voor dit jaar nog geregeld kan worden. Ook toen de oppositie hem aandrong tot meer haast vroeg hij dit zich af. Hij bleef volhouden dat het beter zou zijn om te wachten tot augustus. Dan wordt ook gesproken over de plannen voor volgend jaar.
Toen ook de coalitiepartijen CDA en D66 aandrongen, bleek de premier toch bereid al direct op het aanbod van de gemeenten in te gaan. Hij plaatste wel de kanttekening dat het misschien niet mogelijk is de hele doelgroep voor 31 december een extra toeslag uit te betalen.
Ontevreden
De oppositie is niet helemaal tevreden, omdat de gemeenten dit alleen kunnen regelen voor de huishoudens tot 120 procent van het bestaansminimum. Terwijl ook miljoenen werkenden die daar net boven zitten grote moeite hebben de vaste lasten en boodschappen te blijven betalen.