De oppositiepartijen GroenLinks, PVV, PvdA en SP willen aanstaande dinsdag opnieuw debatteren. Dat zal gaan over hun wens om zorgsalarissen te verhogen.
De oppositie wilde daar woensdag al over stemmen, maar dat verliep niet vlekkeloos.
Zorgsalarissen
De gemoederen liepen woensdag tijdens het Kamerdebat hoog op. Dat gebeurde nadat PVV’er Geert Wilders wilde stemmen over zijn voorstel voor hogere zorgsalarissen. Er waren meer leden van de oppositie dan de coalitie aanwezig, waardoor de motie het zou hebben gehaald – bij eerdere stemmingen over een vergelijkbaar voorstel, waarbij alle 150 Kamerleden aanwezig waren, eindigde de stemming in een gelijke uitslag.
Maar een aantal Kamerleden van de coalitie verliet woensdag het gebouw, waardoor er niet genoeg politici overbleven om de stemming door te laten gaan. De partijen die de stemming wél door wilden laten gaan, waren daarom woedend.
De coalitiepartijen vonden het weglopen minder gek: ze wezen op een eerder gemaakte afspraak over het stemmen in coronatijd. Omdat wegens de coronacrisis veel Kamerleden vanuit huis werken, had de stemming eerder moeten worden aangevraagd, stelden ze.
‘Klap in het gezicht’
Jesse Klaver van GroenLinks vond het “weglopen van de regeringspartijen een klap in het gezicht van de zorghelden die ons door deze coronacrisis leiden. Die salarisverhoging moet er komen”, zei hij.