Coalitiepartij ChristenUnie stemt voor moties van afkeuring tegen de demissionaire ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie).
Daarmee lijken de moties te kunnen rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.
Moties van afkeuring
De motie van afkeuring werd woensdag tijdens het Afghanistandebat ingediend vanwege de chaotische evacuaties in augustus. In de motie wordt Kaag als eindverantwoordelijke voor het beleid genoemd. De ChristenUnie steunt daarbij ook een motie van afkeuring tegen minister Bijleveld van Defensie.
“Nederland is tekortgeschoten in het tonen van daadkracht, in het tonen van barmhartigheid. In het oppikken van signalen en uiteindelijk in het nemen van verantwoordelijkheid voor mensen voor wie we wel verantwoordelijkheid dragen”, vindt ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder.
Afghanistandebat
“Dat, terwijl er voor de mensen om wie het gaat veel op het spel stond: hun vrijheid, hun veiligheid, hun leven. Het is terecht dat de betrokken bewindspersonen zelf ook erkennen dat Nederland fouten heeft gemaakt en dat zij daarin allemaal hun eigen verantwoordelijkheid hebben.”
Ondanks dat de partij het moeilijk vond om te besluiten over het lot van de bewindslieden, stemt zij toch voor de moties. “De urgentie die de Kamer wel voelde, blijkt door de verantwoordelijke bewindspersonen heel lang – té lang – niet voldoende te zijn gevoeld.”
Nu de kleinste coalitiepartner de motie steunt, wordt de kans groter dat de moties het ook daadwerkelijk halen. Op papier is er een meerderheid voor de moties, maar er moet nog wel vanavond hoofdelijk worden gestemd.
Dat betekent dat ieder Kamerlid zich afzonderlijk voor of tegen moet uitspreken. Wat de uitkomst zal zijn, hangt ook af van hoeveel Kamerleden aanwezig zullen zijn bij de stemming donderdagavond.
Aftreden
Kaag zei dit voorjaar nog dat zij vond dat premier Rutte had moeten vertrekken na een aangenomen motie van afkeuring rond de toeslagenaffaire. De minister zei in april dat als zij rutte zou zijn, ze zou aftreden na de motie.
Rutte besloot echter niet af te treden. Door deze opmerking lijkt het lastig voor Kaag om nu alsnog aan te blijven.