In aanloop naar de verkiezingen neemt Merel Ek, politiek verslaggever bij Hart van Nederland, met LINDA. de politieke week door. Van debat tot gedoe: dit gebeurde er in de wandelgangen van Den Haag.
“Het is een en al chaos en hectiek”, vertelt Ek.
In aanloop naar de verkiezingen neemt Merel Ek, politiek verslaggever bij Hart van Nederland, met LINDA. de politieke week door. Van debat tot gedoe: dit gebeurde er in de wandelgangen van Den Haag.
“Het is een en al chaos en hectiek”, vertelt Ek.
Als politiek verslaggever is Merel Ek (29) elke dag te vinden in Den Haag: politici spreken, voorbereidingen voor de verkiezingen treffen en de actualiteiten bijhouden. “En koffie drinken, dat is heel belangrijk deze weken”, grapt ze.
Ek moet eerst nog even bijkomen van een ‘chaotische’ ochtend. “Het is nu de laatste week voordat ze met verkiezingsreces gaan. Deze week moet er nog veel behandeld worden in de Kamer, dat is heel druk. En dan komt de actualiteit er ook nog doorheen, zoals de brief van oud-voorzitter Khadija Arib (PvdA/Groenlinks) aan de Tweede Kamer, het partijprogramma van Pieter Omtzigts partij Nieuw Sociaal Contract en natuurlijk de oorlog tussen Israël en Hamas.”
De Kamerleden maken zich op voor de verkiezingstijd. Debatteren, campagnevoeren en lezingen geven: het zijn hectische dagen. “Op donderdag zijn ze hele dag bezig geweest met korte debatten van soms maar een kwartier, omdat ze alle onderwerpen er nog doorheen willen jassen.” Afhankelijk van hoeveel moties er worden ingediend keren de politici op de laatste dag voor een reces meestal rond één uur ’s nachts huiswaarts, vertelt Ek. “De verwachting is dat ze vannacht rond drie à vier uur klaar zijn.”
Tweede Kamer debatteert over Transgenderwet, maar wat houdt die precies in?Lees ookVoor Ek zijn de aanstaande verkiezingen enorm, maar in haar omgeving wordt nog weleens vergeten dat er op 22 november gestemd moet worden. “Mensen stellen zelfs voor of ik op 22 november kan afspreken. Dan moet ik ze vertellen dat ik dan echt niet kan, want dan zijn de verkiezingen. Het is grappig hoe ik in zo’n politieke bubbel zit.”
Woensdag is de StemWijzer gelanceerd, een test waardoor je aan de hand van dertig stellingen achter je politieke voorkeur komt. “De lijsttrekkers vullen de StemWijzer ook in. Komen ze wel 100 procent bij hun eigen partij uit? Dat is altijd een spannend moment, dan wordt duidelijk hoe goed ze hun eigen partijprogramma echt kennen.”
En wees de komende weken niet verbaasd als je ineens Henri Bontenbal (CDA) of Thierry Baudet (FvD) tegen het lijf loopt; alle lijsttrekkers trekken door heel Nederland om stemmen te werven. Debatteren is daar een groot onderdeel van. “Daar ben ik heel benieuwd naar. Veel partijen hebben nieuwe lijsttrekkers. Het zijn geen nieuwe mensen in de politiek, maar ze zitten wel op een nieuwe plek. Deze verkiezingen kunnen we niet meer uittekenen hoe bepaalde debatten gaan, zoals dat bij Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) ging. Ik ben heel benieuwd wie er het meest bedreven in lijkt te zijn. Daar ga ik op letten.”
Haar verwachtingen? “We zagen bij College Tour al dat Pieter Omtzigt (NSC) echt een dossierlezer is. De vraag is of hij het goed weet over te brengen. Bij Dilan Yeşilgöz (VVD) ben ik benieuwd naar haar brede dossierkennis. Ik moet denken aan een debat van vorige keer tussen Wopke Hoekstra (CDA) en Jesse Klaver (PvdA/Groenlinks). Klaver wist het partijprogramma van CDA beter uit z’n hoofd dan Hoekstra zelf. Dat kan heel veel betekenen voor de stemmen.”
Vandaag zijn de verkiezingen voor de provinciale staten: zo stem je slim op een vrouwLees ookVVD, NSC en PvdA/Groenlinks staan nu het hoogst in de peilingen. “Het is best stabiel, maar ga je onderuit in een debat, kan dat zomaar groot effect hebben. De meeste mensen zijn zwevende kiezers; die neigen naar een bepaalde partij maar kunnen zo overstappen.”
Geldt er ook nog een bepaalde dresscode voor politici in deze verkiezingstijd? “Als je kijkt naar het College Tour-debat zitten ze niet allemaal strak in pak. Yesilgöz droeg een shirt met korte mouwen, Frans Timmermans (PvdA/Groenlinks) zat er zonder stropdas en had een paar knoopjes van zijn overhemd open. Daar wordt natuurlijk over nagedacht. Als er straks meerdere debatten zijn geweest, kunnen we pas echt gaan vergelijken. Ik zou zeggen: kijk naar alle debatten om te zien wat opvalt aan hun kledingkeuze. Wat willen ze uitstralen naar een miljoenenpubliek?”
Niet iedereen houdt zich net als Ek de hele dag bezig met politiek. Hoe kunnen mensen zich het beste voorbereiden op de verkiezen? “Lees een samenvatting van de partijprogramma’s. Bepaal voor jezelf wat belangrijke onderwerpen voor je zijn. De StemWijzer is een fijne hulp, en er komen er nog meer aan. Heb je er drie gedaan, dan is dat een goede indicatie.”
Gaan onderwerpen als de loonkloof, kinderopvang, menstruatieverlof en abortus uit het Wetboek van Strafrecht schrappen je aan het hart, houd dan belangenorganisaties als WOMEN Inc. in de gaten, zegt Ek. “Vaak zetten belangenorganisaties die onderwerpen op een rijtje of hebben ze zelfs een eigen stemhulp.”
“En kijk debatten op televisie”, tipt ze. “Houd je niet van debatten, dan komen de lijsttrekkers langs bij Nieuwsuur en bij Vandaag Inside. Zo leer je hen én hun plannen ook kennen.”
‘Oh, oh Den Haag’ met Merel Ek verschijnt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen elke vrijdag om 19.00 uur op LINDA.nl.
'Het Kieshart' matcht je met volksvertegenwoordiger in plaats van partijLees ook