Maaike Kroesbergen woont met haar gezin al 20 jaar in alle rust in het Gelderse Lunteren. Maar nu zijn ze hun eigen huis uitgezet.
“Alle ramen en deuren zijn verzegeld, alleen de katten kunnen nog door het luikje naar binnen en naar buiten.”
Maaike Kroesbergen woont met haar gezin al 20 jaar in alle rust in het Gelderse Lunteren. Maar nu zijn ze hun eigen huis uitgezet.
“Alle ramen en deuren zijn verzegeld, alleen de katten kunnen nog door het luikje naar binnen en naar buiten.”
Maaike woont met haar gezin op een vakantiepark sinds 1998. Volgens haar is er tot 2019 altijd een gedoogbeleid geweest. “We hebben hier dus twintig jaar lang ons leven opgebouwd. Sinds een aantal jaar geleden zijn ze strenger gaan handhaven op het park.” De familie heeft een aantal dwangsommen gekregen en op 10 augustus 2022 is het huis verzegeld.
“Ze hebben alles verzegeld, de ramen en de deuren. Alleen onze vier katten kunnen er nog in en uit via het luikje. Het is heel raar dat zij er nu wonen en wij niet. Als ik ook zie hoe treurig alles erbij staat, dan word ik daar echt verdrietig van.”
“Dan zie je handhavers die met stormrammen bezig zijn en dan slaat de paniek toe. Wat gaat er nu gebeuren? Het gaat nu echt gebeuren. We hadden eigenlijk onze kop in het zand gestoken, zo van ‘als we het niet zien, dan is het er niet’ en nu zijn wij dakloos. We zwerven nu en hoppen van huis naar huis”, vertelt ze.
Volgens Pointer wordt er de laatste jaren sowieso meer gehandhaafd, omdat je in veel gemeenten niet mag wonen in een vakantiewoning. Toch wonen er volgens het programma nog altijd meer dan 55.000 mensen op een vakantiepark.
Maaike en haar gezin hebben net de pech dat hun gemeente permanent wonen in een vakantiepark niet toestaat. Ze wonen nu tijdelijk in een chalet, waar ze deze zomer alweer uit moeten.
De vakantiewoning mogen ze pas weer in als ze laten zien dat ze een andere woning als hoofdverblijf hebben gevonden.
Lerares Denise is dakloos na haar scheiding: 'Ik ben tussen wal en schip geraakt'Lees ookEind jaren ‘90 koopt het gezin een recreatiewoning op een eigen stuk grond. Ze nemen wel een risico om er te gaan wonen, omdat de gemeente het toestaat, maar het officieel niet mag. Ondanks dat Maaike en haar man dit weten, is het onbegrip groot. “Hoe kan de gemeente jou en jouw gezin zomaar op straat zetten?”, vraagt Maaike zich af. “Ja, na 20 jaar is die angst wel verdwenen dat ze het gaan verbieden. Dan moet je het aan het begin direct verbieden”, vindt haar man, Fred.
Ook jurist Kim Wittop Koning staat versteld van deze zaak. “Het is strafbaar om dakloos te zijn. Zij mogen niet in hun eigen koopwoning wonen op hun eigen grond, maar ze mogen ook niet onder een brug gaan wonen. Terwijl de gemeente wel het huis heeft verzegeld, dus hoe moeten zij nu verder? Ik begrijp het echt niet”, aldus Wittop Koning.
De jurist legt uit dat je hier 365 dagen per jaar mag zijn en dat er geen slaapverbod is. Maar waar ligt dan de grens tussen recreëren en wonen? Pointer haalt verhaal bij Karin Bijl, wethouder van Ede die verantwoordelijk is voor de handhaving. Ook Bijl kan niet uitleggen wat het verschil tussen de twee is. “Als ik een vraag stel aan iemand: ‘Waar woon je?’ dan krijg ik een antwoord. Wanneer iemand zegt dat diegene 365 dagen op het park aanwezig is, maar er niet woont, dan moet diegene aannemelijk maken waarom die daar niet woont.”
Pointer legt de situatie van Maaike en haar schoolgaande kinderen voor en vraagt Bijl of het handhaven op dit niveau wel proportioneel is voor de misdaad.
“Ik begrijp wel dat het eindresultaat heel heftig is. Maar dit is niet een beslissing die over een nacht ijs is gegaan. Ik heb er ook echt wakker van gelegen. Dit is een aanloop van jaren, waarbij mensen een aanschrijving hebben gehad met: ‘We constateren dat u permanent woont op deze locatie, dat is niet toegestaan.’ Daarnaast hebben we laten weten dat we gaan handhaven en hebben we de mensen ook de kans gegeven om bezwaar aan te tekenen of om in beroep te gaan. Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, dan is de laatste stap bestuursdwang”, aldus de wethouder.
Kijk de hele aflevering van Pointer hier terug.
Huis gedwongen in verkoop en nu vreest moeder van drie kinderen dakloos te wordenLees ook