Een halve eeuw leek plastic een geniale uitvinding. Nu is het een behoorlijk groot probleem. Maar hoe kon dit materiaal uitgroeien tot zo’n grote zorg?
In OneWorld worden de antwoorden voor je op een rijtje gezet.
De mens
Niet het product, maar de mens is het probleem, zo stelt het tijdschrift over duurzaamheid. De mens creëert plastic, consumeert plastic en gebruikt plastic. We bewaren er eten in, zitten erop, kijken ernaar, bellen ermee, rijden erin en als we wetenschappers moeten geloven eten we het zelfs. Hele kleine stukjes plastic dringen ons lichaam binnen als we vis of mosselen eten en lucht met plastic stoffen inademen.
Natuurlijke grondstoffen
Een andere reden is de populariteit van plastic. Plastic, een product van natuurlijke grondstoffen, werd na zijn introductie steeds populairder. Plastic won het van staal, papier, glas en hout, maar ook van het schaarse ivoor, hoorn en schildpad. De afgelopen halve eeuw is het gebruik van plastic enorm gegroeid, omdat het makkelijker te verkrijgen is.
Nieuwsgierig geworden naar de andere oorzaken? Je leest ze viaBlendle (€).
Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).
In actie komen tegen plastic? Matthijs Jaspers, ofwel The Happy Activist, maakt voor ons video’s over initiatieven waar hij blij van wordt. Deze keer zien we Yoshi de gigantische vis van ijzer, die van plastic verzamelen een feestje maakt: