Wie dacht dat het leven niet duurder kon, heeft het mis. Ondernemers mogen vanaf 1 juli géén gratis wegwerpbekers en -bakjes meer weggeven die (deels) uit plastic bestaan.
En dat voelen we in de portemonnee.
Wie dacht dat het leven niet duurder kon, heeft het mis. Ondernemers mogen vanaf 1 juli géén gratis wegwerpbekers en -bakjes meer weggeven die (deels) uit plastic bestaan.
En dat voelen we in de portemonnee.
Om zoveel mogelijk milieuvervuiling tegen te gaan, worden ondernemers verplicht herbruikbare bekers aan te bieden. Óf consumenten nemen hun eigen beker of bakje mee. Maar na rondvraag van NU.nl komt daar in de praktijk weinig van terecht.
Zo is het in supermarkten niet altijd mogelijk om producten in eigen bakjes mee te nemen. En dus komt er waarschijnlijk op veel producten een toeslag voor de consument van 5, 25 of zelfs 50 cent.
Bij de McDonald’s is een herbruikbare beker niet eens een optie. “Dat zullen we vanuit oogpunt van hygiëne niet accepteren en gezien de grote aantallen bezoekers die wij hebben, is dat ook niet te doen”, zegt een woordvoerder tegen NU.nl.
Bij de fastfoodketen betaal je vanaf 1 juli dus 25 cent extra voor een milkshake. Het is wél mogelijk om een statiegeldbeker te kopen van één euro. “Waar veel meer plastic voor nodig is dan dat beetje dat nog in de gewone beker zit. Bovendien moeten die afgewassen worden, wat water en energie kost.”
Zin in een patatje to go? Ook daar betaal je voor. Volgens cafetariahouders werkt een herbruikbaar pakje in de praktijk gewoon niet. “Een frietje is een impulsaankoop. Mensen lopen niet met eigen bakjes in hun tas rond”, zegt de directeur Frans van Rooij van brancheorganisatie ProFri. En wat moet je doen met dat vieze bakje zodra je patat op is? “We staan achter iedere maatregel om milieuschade tegen te gaan, maar dit schiet zijn doel voorbij.”
Ook tankstations zien deze regeling niet zo zitten, want ook de producten daar worden impulsief gekocht. “Daar past een eigen beker of bakje meenemen niet direct bij. Mensen zullen eerder bereid zijn extra te betalen”, zegt de woordvoerder van belangenvereniging BETA . En het afwassen van herbruikbare bekers? Liever niet. “De meeste zullen geen ruimte hebben voor ook nog een afwasmachine erbij. Daar staat het verplichte apparaat voor de inname van statiegeldblikjes al.”
Maar houdt dat in dat de boodschappen straks voor de helft duurder zijn? Dat niet. Het gaat om plastic verpakkingen van voedsel dat je direct uit kan eten of drinken zonder verdere bereidingen, zoals opwarmen of bakken.
Ondernemers mogen zelf bepalen welke prijs ze rekenen voor plastic verpakking. Als richtlijn geeft de overheid mee: