Flesjes water gebruikt bij bijvoorbeeld sporten? Gooi ze niet weg, want vanaf donderdag zit er vijftien eurocent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water.
Het statiegeld moet bijdragen aan minder zwerfafval in het milieu.
Flesjes
Deze flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. Consumenten kunnen kleine statiegeldflesjes inleveren bij onder meer grotere supermarkten en tankstations langs de snelweg.
Bij aankoop van een klein plastic flesje met het logo betalen consumenten bij de kassa vijftien cent statiegeld. Dit bedrag krijgen zij terug als ze de flesjes inleveren. Voor oude plastic flesjes zonder statiegeldlogo geldt dit niet. Die kunnen dan ook niet worden ingeleverd voor statiegeld.
Tekst gaat verder onder de tweet
Heb jij hem al gespot? Het logo voor #statiegeld vind je sinds kort ook op kleine plastic flesjes voor water en frisdrank, dat is vanaf vandaag verplicht. Wil je weten wat er precies verandert? Je leest het op onze website: https://t.co/HoytOYLL97
“Het doel is zoveel mogelijk, maar zeker negentig procent van de flesjes die worden verkocht weer in te nemen. Plastic is een waardevolle grondstof en het is zonde als die verloren gaat”, zegt Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland, tegen Hart van Nederland.
Van de flesjes kunnen weer andere verpakkingen en producten gemaakt worden. “Statiegeld stimuleert mensen om de flesjes weer in te leveren.”
Statiegeld
Volgens Statiegeld Nederland belanden momenteel elk jaar 150 miljoen tot 250 miljoen flesjes en blikjes in het milieu in Nederland. Statiegeld zou het aantal flesjes en blikjes in het milieu met zeventig tot negentig procent verminderen. Vanaf 31 december 2022 komt er ook statiegeld op blikjes.