De gemeente Tubbergen is boos over de stap van de staatssecretaris om de gemeente te passeren bij het aanwijzen van een opvanglocatie voor asielzoekers.
Dat zei burgemeester Wilmien Haverkamp woensdag op een ingelaste persconferentie.
De gemeente Tubbergen is boos over de stap van de staatssecretaris om de gemeente te passeren bij het aanwijzen van een opvanglocatie voor asielzoekers.
Dat zei burgemeester Wilmien Haverkamp woensdag op een ingelaste persconferentie.
“Waarom wordt dit van hogerhand opgelegd?”, aldus Haverkamp. “Zo ga je niet met mensen om.”
Omdat de gemeente Tubbergen ondanks vele verzoeken nog niks gedaan heeft aan asielopvang, is besloten in te grijpen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) sprak al maanden met de gemeente over het hotel in Albergen, dat geschikt was voor opvang van vluchtelingen. Toen de gemeente nee bleef zeggen, is besloten om naar een dwangmaatregel te grijpen.
Staatssecretaris Eric van der Burg deelde de burgemeester dinsdagavond mee dat hij het COA opdracht heeft gegeven om hotel ’t Elshuys te kopen voor de exploitatie van een asielzoekerscentrum. Van der Burg meende dat de gemeente niet verrast kon zijn, aangezien de gesprekken al maanden liepen.
De burgemeester van Tubbergen werd een uur voor de Tweede Kamer geïnformeerd over de maatregel. Zowel de burgemeester als het gemeentebestuur voelden zich hier enorm door overvallen.
Toch heeft de staatssecretaris daar geen boodschap aan. “Er is meer plaats nodig voor vluchtelingen in heel Nederland. Als dat niet op basis van vrijwilligheid lukt, dan kan ik twee dingen doen: het opvangcentrum in Ter Apel volledig laten verstoppen of ingrijpen. Dat laatste doe ik liever niet, maar er is door een aantal gemeenten te weinig geleverd op basis van vrijwilligheid”, aldus de bewindsman. Dat er in Tubbergen veel weerstand is ontstaan, had hij wel verwacht, maar is geen reden om zijn besluit terug te draaien.
Van der Burg verwerpt de kritiek dat steeds kleine plattelandsgemeenten buiten de Randstad getroffen worden door zijn beleid. Hij wijst op grote steden als Utrecht, Amsterdam en Rotterdam die veel vluchtelingen opvangen. En op kleinere gemeenten als Gilze en Rijen en Budel (gemeente Cranendonck), die grote asielzoekerscentra hebben of hebben gehad.
In het aangewezen hotel is nu plaats voor 75 gasten. Er wordt momenteel gesproken over een opvang van tweehonderd tot driehonderd asielzoekers. Het hotel is daar ongeschikt voor, zegt het gemeentebestuur. “Ook omdat het hotel in een dorp met 3000 inwoners staat. Dan verlies je de verhoudingen”, zei wethouder asielzaken Ursula Bekhuis. De gemeente onderzoekt of ze stappen kan nemen tegen dit besluit.
Dinsdagavond werd er al door tientallen mensen actiegevoerd bij het hotel. De burgemeester kon nog niets zeggen over te nemen maatregelen. “We houden de vinger aan de pols en hopen dat we het rustig houden in de gemeente.” De politie, ook aanwezig bij de persconferentie, wilde daar niet veel over kwijt. “We denken eerder aan de wijkagent dan aan een peloton ME”, aldus een politiewoordvoerder.
Servicepunt Rode Kruis in Ter Apel blijft voorlopig dichtLees ook