Vrouwen verdienen minder maar betalen meer? Quinty Misiedjan en Shelly Sterk onderzoeken de ‘pink tax’ in een nieuwe aflevering van ‘Zeikwijven’.
'Pink tax': 'Vrouwen betalen tussen de 10 en 30 procent meer voor dezelfde producten'
Vrouwen verdienen gemiddeld 14 procent minder per uur dan mannelijke collega’s. “Dat houdt dus in dat wij eigenlijk vanaf 12 november tot het einde van het jaar voor helemaal niks werken”, illustreert Sterk de scheve verhouding.
Scheef
Maar alsnog geven vrouwen meer geld uit dan mannen. Met name door kostenposten die voor iemand met een baarmoeder vrij onvermijdelijk zijn: tampons en maandverband.
Los van die noodzakelijke menstruatiekosten draaien vrouwen óók vaak op voor de kosten van anticonceptie. En dit alles dus terwijl vrouwen significant minder verdienen dan mannen.
Zelfde product, hogere prijs
Misiedjan en Sterk richten zich nu echter op een andere vorm van financiële genderongelijkheid: de pink tax. Dit houdt in dat twee vrijwel identieke producten duurder zijn in de vrouwelijke variant dan in de mannelijke variant.
Vooral in beautysector wordt dit duidelijk. Zo leert Misiedjan dat een mannelijke (blauwgekleurde) douchegel in vergelijking met de vrouwelijke variant (roze) 50 cent goedkoper is bij de drogisterij.
Als de presentator verhaal gaat halen bij de kassamedewerker van de drogisterij, blijft hij haar het antwoord schuldig. “De logica ervan ontgaat mij ook een beetje”, reageert hij.
“Het verschil zit in ieder geval niet in de kosten om het te maken”, legt chemisch technoloog Marloes Nieuwenhuis uit. “De geur- en kleurstoffen zijn beide dezelfde prijs.”
Tot 1965 geen eigen bankrekening
De Zeikwijven vragen zich af waarom vrouwen niet en masse op de barricades staan vanwege dit ongelijk. Geschiedkundige Saskia Bultman legt de oorzaak bij gewenning.
“Tot 1965 was het zo dat getrouwde vrouwen handelingsonbekwaam waren; vrouwen waren in die tijd voor de wet net zo bekwaam als kinderen of zwakzinnigen”, vertelt Bultman. “Ze mochten geen huis kopen, geen verzekering afsluiten en ze konden geen eigen bankrekeningen openen.”
Dit betekent dat tot relatief kort geleden vrouwen niet eens bij hun eigen geld konden. “Er zijn oma’s die dat nog weten”, voegt Bultman toe.
“Het grootste prijsverschil zit in verzorgingsproducten”, vertelt journalist en genderspecialist Lisa Peters. “Vrouwen betalen tussen de 10 en 30 procent meer voor dezelfde producten.” Voor parfum en andere luxeproducten gelden er soms zelfs uitschieters naar 60 procent verschil.
Fuck ‘pink tax’
Volgens de genderspecialist raak je merken die aan de pink tax doen het beste in hun portemonnee. “De roze ‘geglitterde’ producten links laten liggen”, adviseert ze. “Koop vooral het goedkoopste alternatief, want het is toch allemaal hetzelfde.”
Misiedjan sluit zich daar bij aan: “We kunnen er heel lang over gaan klagen met z’n allen of we gaan er als vrouwen zelf iets aan doen. Fuck pink tax, we doen er gewoon niet meer aan mee.”
Rechter bepaalt of overheid anticonceptiemiddelen moet vergoedenLees ookDe aflevering terugkijken? Dat kan hier.