Pieter Omtzigt keert woensdag terug in de Tweede Kamer als eenmansfractie. Het voormalig CDA-Kamerlid was tijdelijk niet aanwezig door zijn burn-out. Daarnaast verliet hij het CDA.
Pieter Omtzigt keert terug als eenmansfractie, wat zijn zijn kansen?
De politicus gaat nu verder als Groep Omtzigt. RTL Nieuws beschrijft zijn kansen.
Pieter Omtzigt
Vooralsnog houdt Omtzigt het bij een eenmansfractie, maar mocht de politicus ervoor kiezen een nieuwe partij op te richten, dan zijn zijn kansen niet klein. Bij de afgelopen verkiezingen in maart kreeg Omtzigt 342.000 stemmen. Dit staat gelijk aan ruim vijf CDA-zetels. Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden, dan zou Omtzigt veel zetels binnen kunnen slepen. Namelijk 25, volgens de peilingen van Maurice de Hond.
Desondanks wil Omtzigt – voor zover mogelijk als eenmansfractie – het vooral rustig aan doen om niet opnieuw in een burn-out belanden. Hij wil “gefaseerd” terugkomen, na maanden van rust. “Maar dit is een intens vak, waarbij je ofwel afwezig ofwel volledig aanwezig bent”, zegt Omtzigt.
Eenmansfractie
Ook het leven als eenmansfractie zal anders zijn. “Dit is niet wat ik gezocht had, ik had het graag anders gezien.” Wel heeft hij zin in het Kamerwerk. Aanstaande vrijdag zal hij uit de doeken doen waar hij zijn aandacht de komende jaren op zal richten.
De vraag is of het hem gaat lukken om rustig aan op te starten, aangezien eenmansfracties kunnen rekenen op minder ondersteuningsgeld. Personeel inhuren om bijvoorbeeld dossiers bij te houden, is lastig.
Belangrijk debat
Omtzigt begint zijn eerste Kamerdag woensdag naar verwachting direct met een belangrijk debat waar veel belangstelling voor zal zijn: over de stand van zaken in Afghanistan en het handelen van het kabinet in de aanloop van de grote evacuatie uit Kabul. Dat debat is een paar uur uitgesteld, omdat de Kamer nog op informatie van het kabinet wacht.
Volle agenda
De agenda van Omtzigt zal de komende tijd vol staan met vergaderingen die vaak op hetzelfde moment worden gehouden. Het voordeel is wel dat hij overal zelf het woord mag voeren. Ook hoeft Omtzigt zich geen zorgen te maken over fractiedisciplines. Zich aanpassen aan compromissen die zijn partij met andere partijen sloot? Verleden tijd.
Welke kant het opgaat voor Omtzigt en of hij zijn eigen politieke partij gaat beginnen, moet de toekomst uitwijzen. En zelfs dan is het de vraag of hij het – ondanks de positieve peilingen – redt. Rita Verdonk – die de VVD verliet en voor zichzelf begon – lukte het bijvoorbeeld niet. Geert Wilders daarentegen heeft nog altijd een plekje in de Tweede Kamer.
Dit moet je weten als je mee wilt kunnen praten over Pieter OmtzigtLees ook