Het kost een paar duizend euro, een glucosesensor voor diabetespatiënten. De negentienjarige Robin Smits wil er ook graag eentje, maar kan het bedrag niet ophoesten.
In Hart van Nederland (SBS6) vertelt zij wat de gevolgen daarvan zijn.
De zogeheten glucosesensor meet constant de bloedsuikerspiegel van patiënten met diabetes type 1 en geeft patiënten de mogelijkheid de glucosewaarde beter te beheersen. Helaas voor velen zit de sensor niet in het basispakket. Zij kunnen het apparaat alleen gebruiken als ze er per jaar duizenden euro’s voor betalen. Een schrijnende zaak volgens velen.
Elf keer per dag prikken
Zo ook voor de negentienjarige student Robin Smits. Zij heeft simpelweg niet het geld om de sensor aan te schaffen. “Hij is voor mij gewoon te duur”, vertelt ze in Hart van Nederland. Nu moet ze zich nog altijd elf keer per dag prikken om haar suikerwaarde te meten.
Het schrijnende verhaal van Robin was onder meer reden voor een aantal patiënten om een petitie te starten waarin ze eisen dat – wanneer een arts de sensor als beste behandeloptie ziet – de patiënt de de sensor vergoed krijgt. Momenteel doet de overheid dat alleen voor (o.a.) personen onder de achttien jaar en zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens. In de petitie, die al bijna 44.000 keer ondertekend is, wordt gesproken van ‘bittere noodzaak’.
Bekijk hieronder het fragment. Kun je ‘m niet zien? Klik dan hier voor de hele uitzending. Robin Smits is vanaf minuut 15.20 aan het woord.