Drie weken voor zijn overlijden gaf Peter R. de Vries zijn laatste interview. Dit gesprek zou als onderdeel van een vierluik dit najaar worden uitgezonden. Als eerbetoon zendt Omroep MAX nu de aflevering met de Vries eerder uit.
Peter R. de Vries in laatste interview: 'Ik zou mijn Emmy zo inruilen voor oplossing zaak Tanja Groen'
In TV Monument Special: Peter R. de Vries gaat Han Peekel in gesprek met de misdaadjournalist, die eerder deze week overleed, over zijn liefde voor TV als medium.
In een scala aan tv-programma’s is De Vries ruim veertig jaar als misdaadjournalist te zien. Eerst als onderzoeker in eigen programma’s, later ook als veelgevraagd duider in actualiteitenprogramma’s.
Die letter ‘R’
De inmiddels onlosmakelijk verbonden ‘R’ uit Peter R. de Vries is ontstaan omdat de Vries vond dat-ie moest opvallen. Hij was zelfs niet de enige met die naam. “De naam Peter R. de Vries is weinig onderscheidend, net als Jan de Boer of Piet de Wit. Ik dacht, laat ik die tweede naam gebruiken.”
De Vries noemt het zelf “een marketingvondst die niks gekost heeft, maar veel resultaat heeft gehad. Niemand laat die ‘R’ weg, het heeft fabelachtig gewerkt.”
Top tien
Veel zaken hebben groots in de belangstelling gestaan, met als toppunt de zaak van Joran van der Sloot. De zaak vergaarde wereldwijde bekendheid en leverde de Vries een Emmy op, de hoogste onderscheiding in de internationale tv-wereld.
De misdaadjournalist hecht echter aan andere dingen veel meer waarde. Zoals de zaken waar hij meer tijd aan heeft besteed, en die hem meer voldoening gaven. De zaak Joran van der Sloot staat in dat opzicht niet eens zijn top tien, zo zegt hij in het gesprek.
De Puttense moordzaak is wel een van die zaken waar hij met terugwerkende kracht trots op is. Door zijn aanhoudende onderzoek naar deze rechterlijke dwaling in het proces bracht hij de zaak, na vele jaren, tot een rechtvaardig einde.
Prijzen
Door de jaren heen ontvangt de Vries vele prijzen voor zijn werk. Natuurlijk is hij er trots op, maar: “Ik zou m’n Emmy zo inruilen voor de oplossing in de zaak van Tanja Groen. Dus zoveel betekenis heeft het niet. De oplossing van de zaak vind ik een veel grotere onderscheiding”, vertelt de misdaadjournalist.
De zaak Tanja Groen is ook tekenend voor zijn vastberaden- en verbondenheid. Afgelopen juni blaast de Vries, bijna 28 jaar na de vermissing van Tanja, nieuw leven in het onderzoek. Zijn motivatie is na al die tijd nog steeds het helpen van de ouders, die inmiddels op leeftijd zijn, met het oplossen van de zaak.
Trouw
Peekel merkt zijn vasthoudendheid en trouw op: “Betekent dit dat er achter de harde façade toch een gevoelig mens zit?”, vraagt hij aan de Vries.
“Mensen die mij kennen, die weten dat ik best emotioneel ben en geraakt wordt door zaken”, reageert de Vries, “De mensen met wie ik werk weten wat het met mij doet en dat het mijn brandstof is om vast te blijven houden voor slachtoffers en nabestaanden.”
De misdaadjournalist vervolgt: “Het is mijn drijfveer om contact te blijven houden met slachtoffers of nabestaanden die ik geholpen heb.” “Dat is een behoorlijk groot getal”, benoemt Peekel. “Dat is inmiddels een groot aantal”, beaamt de Vries lachend.
Lees ook
Peter R. de Vries (1956 – 2021) : journalistieke pitbull met een groot hart
De special terugkijken? Dat kan hier.